HABER

Zana'nın partisinde yönetim krizi

Zana'nın partisinde yönetim krizi

ANKARA (İHA) - Mahkeme, tahliye olduktan sonra yakın bir zamanda partileşmesi planlanan Demokratik Toplum Hareketi kuran kapatılan DEP'in eski milletvekillerinin siyasi yasaklı olduğuna hükmetti. Orhan Doğan'ın tespit başvurusu üzerine verilen karar, diğer DEP'liler için de emsal teşkil ediyor. Bu karar, kurulacak partide yönetim krizine neden oldu.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan eski DEP milletvekillerinden Orhan Doğan, hukuksal statüsü ve siyasi haklarını kullanma konusunda bir karar verilmesi için 18 Ağustos'ta mahkemeye başvurmuştu. Dilekçesinde, hukuksal statüsünün, 'tutuksuz hükümlü' değil, 'tutuksuz sanık' olması gerektiğini ileri süren Doğan'ın başvurusu karara bağlandı. 7 Ekim Cuma günü verilen karar, Doğan'ı şoka uğrattı. Kararda, Doğan'ın statüsünün 'siyasi hükümlü' olduğu belirtilerek, siyasi yasağının devam ettiği kaydedildi.

Yaşanan terör ve toplumsal olaylar nedeniyle partinin kurulmasını geciktiren DEP eski milletvekilleri Leyle Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak bu karar ile 'ne yapacağını' şaşırdı. Bölücülük yaptığı gerekçesiyle kapatılan HEP, DEP, HADEP gibi sırf Kürt partisi olmak istemeyen, daha geniş katımlı bir parti kurmak için çalışan ancak pek de başarılı olamayan DEP'liler, yönetimde yer almamaları durumunda kurulacak partinin siyasette yeteri kadar etkin olamayacağı kanaatinde. Yönetim krizini aşmak için girişime başlayan DEP'liler, bu hafta içinde görüşmeler yapmayı planlıyorlar. Partinin kurucular kurulunun 24 - 25 Ekim'deki toplantısından önce bu krizi aşmayı isteyen DEP'liler, çıkar yol arayışında.

Konuyla ilgili olarak İHA'ya konuşan Orhan Doğan, mahkemenin verdiği karardan sonra bazı görüşmeler yaptıklarını söyledi, ancak isim vermedi.

En Çok Aranan Haberler