HABER

Zeus'un tapınağı gün ışığına çıkıyor

AMASYA (İHA) - Amasya Müzesi tarafından bin 300 metre yükseklikte bulunan Yassıçal Beldesi'nde, Zeus Stretios Altarı olarak bilinen tarihi tapınağın gün ışığına çıkartılması çalışmaları yapılıyor.

M.Ö. 2. yüzyılda kullanılmış ve M.S. 2 bin-4 bin yılları arasında Romalılar'ın baş Tanrısı olan Zeus Stretios için yapılan ve çevre köylerden gelen insanların tapınak olarak kullandığı bölgenin en hakim tepesine inşa edilen tapınak, Amasya Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla gün ışığına çıkartılmaya çalışılıyor.
22 Ağustos tarihinde başlayan ve 40 gün sürecek olan kurtarma çalışmalarında Altar'ın yakınında bulunan Yassıçal Beldesi sakinleri kazı işçisi olarak çalışıyor.

Roma döneminde Romalılar'ın inanışına göre en büyük tanrı olarak bilinen ve askerlerin koruyucusu olduğu varsayılan Zeus Stretios için yapılan Altar'da M.S. 4. yüzyılda bir yangın çıktığını belirten Kazı Başkanı Müze Müdür Vekili Celal Özdemir, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı ödenekle Yassıçal Beldesi'ne 3 kilometre uzaklıkta bulunan Zeus Altarı olarak adlandırdığımız bölgede kurtarma kazılarımızı yapıyoruz. Bu bölgenin zengin arkeolojik varlığını ortaya çıkartmak ve bunları belgelemek amacıyla 22 Ağustos tarihinde başladığımız ve 40 gün sürecek kazılarda 23 işçi çalışıyor. Bu bölgenin en nadir yapılarından olan yapı, 14 metre yüksekliğinde heykellerin bulunduğu bir anıt ve duvarlarla çevrili ve ortasında heykellerin ve tanrı heykelinin bulunduğu bir yapı kompleksi. O insanların bu bölgede kaldığı ve konakladıklarına ait bulgular içerisinde 4 mekan ortaya çıkardık. Sikkeler, seramik kalıntıları ve kandiller bulduk. Buranın ilk yapım tarihi M.Ö. 2. yüzyılda yani Helenistik Dönem'de inşa edildiği bilinmektedir. Bunu da buradan çıkarttığımız sikkelerden anlıyoruz. Burada M.S. Roma Dönemi'nde 2. ve 3. yüzyıllarda yoğun bir iskan olduğunu biliyoruz. Yine 4. yüzyılda bir yangınla mekanların yıkıldığını bulduk. Yine Osmanlı Dönemi'nde burasının kullanıldığını ortaya çıkarttık" açıklamasında bulundu.

Tapınağın bölgeye hakim olan tepede yapılmasının önemine de işaret eden Celal Özdemir, "Erbaa ve Niksar'dan gelen Antik Roma yolu bölgeden geçip Amasya'ya gittiği ve burası bölgeye hakim ve bin 300 metre yükseklikte bulunan bir tepe olduğu ve antik dönemde Romalılar'ın inanışına göre Zeus gökyüzünün hakimi bir Tanrı olduğu için bu tapınak buraya yapılmış. Bu kazıların buradaki tanıtımın ve inanç sisteminin ortaya çıkmasında büyük faydası olacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler