Prof. Dr. Zühtü Arslan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanıdır
Prof. Dr. Zühtü Arslan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanıdır. Eski Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir. Zühtü Arslan 1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat ilinin Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun’da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Zühtü Arslan, yüksek lisansını ve doktorasını 1991 ve 1996 yıllarında İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında da Profesör olan Arslan, Polis Akademisi Başkanı olarak görev yaptı. Prof. Dr. Arslan, evli ve 4 çocuk babasıdır.
Kariyer
İnsan hakları, anayasa hukuku, hukuk-siyaset ilişkisi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri yayımlanan Zühtü Arslan’ın ayrıca Anayasa Teorisi başlıklı bir kitabı bulunuyor. TBMM tarafından yürütülen Parlamento Tarihi projesinde “1957-1960 döneminden” sorumlu yazar olarak görev yapan Zühtü Arslan, TESEV tarafından yürütülen “Türkiye’de Güvenlik Sektörü Almanak / 2005” projesinde “Hükümet” bölümünün yazımından sorumlu yazar olarak da yer aldı. 10 Şubat 2015 tarihinde yapılan Anayasa Mahkemesi Başkanlık Seçimi ile selefi Haşim Kılıç'ın yaş haddinden emekliye ayrılacağı 13 Mart 2015 tarihinden itibaren görev yapması beklenirken Haşim Kılıç'ın ani emeklilik kararı sonucu 10 Şubat 2015 tarihinde yeni görevine başladı.
Kitapları
Türk Parlamento Tarihi (1957-1960), 3 Cilt, (Ankara: TBMM yayınları) (2010).
Anayasa Teorisi, (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2005).
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde Din Özgürlüğü, (Ankara: LDT & Avrupa Komisyonu, 2005).
Constitutional Law of Turkey, The Hague, Kluwer Law International, 2004. (ortak yayın).
ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü, (Ankara: LDT & Avrupa Komisyonu, 2003) (editör).
Toplumsal Olaylarda Müzakere Kursu Açılış Töreni'nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi'nin şehirlerarası yollarda gösteri yürüyüşünü yasaklayan kanunu iptal etmesine tepki gösterdi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: - "Yargı bağımsızlığı, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz gereklerindendir. Son yıllarda yaşadığımız tecrübeler, yargının sadece yasama ve yürütmeye karşı değil, aynı zamanda her türlü paralel yapı ve oluşuma karşı da bağımsız olması gerektiğini göstermiştir" - "Hakim hiçbir şart ve ahval altında aklını ve vicdanını başkasına emanet edemez"
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "Aliya İzetbegoviç ile onun hukuk ve devlet anlayışı" konulu konferans düzenlendi - Konferansa katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: - "Kararlı bir mücadele adamı, cesur bir komutan, adil ve bilge bir devlet başkanı. Kanaatimce tüm bu yönleri arasında Aliya'yı kalıcı kılan onun her şeyden evvel bir düşünür olmasıdır"
Arslan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama, yürütme ve yargı organı temsilcileri ile bir araya geldi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde eğildiğine dair fotoğraflara ilişkin, “O fotoğraf gerçeği yansıtmıyor. Üzerinde çalışılmış, kadraj oyunuyla manipülasyonun çirkin bir örneği. O videoyu izlediğinizde zaten normal bir tokalaşma olayı olduğunu, ama o fotoğrafın üretilmiş, üzerinde çalışılmış, belli bir imaja yönelik bir kare olduğunu anlarsınız” dedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM'nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde konuştu. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu referandumdan sonra ilk kez bir araya gelmiş oldular. Öte yandan Kılıçdaroğlu ve Başbakan Yıldırım arasındaki samimi sohbet ise dikkat çekti.
Prof. Dr. Zühtü Arslan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanıdır
AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM kararına saygı duymadığına ilişkin açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi. Zühtü Arslan, AYM kararının bağlayıcı hükmünü hatırlattı.