Ankara Büyükşehir Belediyesi, ağaçları hastalık, afit, koşnil, yaprakbiti, kırmızı örümcek, pamuklu ve kabuklu bit gibi zararlılardan özel yöntemle koruyor. Ağaçlara uygulanan kapsül yöntemi ile ağaçlar iki yıl süresince hastalıklardan ve zararlılardan korunuyor.
Çevre Kontrol ve Koruma Daire Başkanı Hatice Akgül, Başkent’in oksijen deposu ağaçların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla her türlü önlemi aldıklarını belirterek, son olarak yeni tedavi şekli olan 'Ağaç Gövdesi Enjeksiyon Sistemi' ile ağaçları koruma altına aldıklarını söyledi. Hastalık ve zararlılara karşı korumada son yenilik olarak bilinen Enjeksiyon Sistemi hakkında bilgi veren Akgül, “Ağaç gövdelerine enjeksiyonla ilaç verilerek, ağaçların 2 yıl süresince hastalıklardan ve zararlılardan korunması sağlanıyor.” dedi.
Başkent’in birçok cadde ve sokakta bulunan at kestanesi, akasya, katalpa, akçaağaç, dişbudak, salkımsöğüt, çınar gibi ağaçlarda 'enjeksiyon' tedavi yöntemini uygulamaya başladıklarının altını çizen Akgül şunları söyledi: “Bu yöntem ağaç hastalıklarından kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı kullanılıyor, ayrıca zararlılardan afit, koşnil, yaprakbiti, kırmızı örümcek, pamuklu ve kabuklu bitlerin uzaklaştırılmasında yararlanılıyor. Bu sistemde ilacın, ağaçların taşıma sistemleri aracılıyla yayılması sağlanıyor, öz su ile beslenen tüm zararlılara karşı da daha etkili mücadele edilmiş oluyor.”
Ağaçlarda bulunan hastalık ve haşerelerin kontrolünde topraktan uygulama ve püskürtme yöntemlerinin aksine 'Ağaç Gövdesi Enjeksiyon Sistemi'nin daha kullanışlı ve etkili olduğunu ifade eden Akgül, “Bunun nedeni formülasyonların gövdenin direkt içine nüfus etmesi ve çok az miktarlarla en etkili sonucun alınmasının sağlamasıdır. Bunun yanı sıra formülasyonun doğaya yayılması engellendiğinden dolayı çevreye de dost bir teknolojidir.” diye konuştu.
AĞAÇ GÖVDESİ ENJEKSİYON SİSTEMİ UYGULAMASI
Ağaçlarda 'enjeksiyon' yönteminin üç farklı aşamada uygulandığını anlatan Akgül, konuyla ilgili bilgi verirken, “İlk olarak, ağaç gövdesinde kabuğun altına da geçecek şekilde matkapla bir delik açılıyor. Açılan deliğe özel olarak üretilmiş, tutunmayı sağlayan ayakları ve geri tepmeyi önleyici sibobu bulanan tıpa ‘Plug’ özel ayarlayıcılar ve çekiç yardımı ile çakılıyor. Son aşama olarak, enjeksiyon kiti ile Solvent+ İnsektisit karışımından oluşan formülasyon ağacın iletim demetleri yardımı ile tüm dokularına yayılması sağlanıyor.” dedi. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hatice Akgül, bu yöntemin en önemli ve etkili yönünün çok pratik, çevreci ve uzun ömürlü bir koruma metodu olduğuna dikkat çekerek, “Kullanılan ‘Biotek-jet’ solvent sayesinde insektisitin ağaç içinde yürümesi ve tüm organlara nüfus etmesi sağlanmaktadır. Ayrıca kullanılan solvent sayesinde uygulamanın etki süresi 2 yıla kadar devam etmektedir.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz