Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, ‘Perinçek-İsviçre’ davasında kararını açıkladı. Mahkeme, "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri nedeniyle İsviçre'yle davalık olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek lehine karar verdi.
AİHM Büyük Daire, Aralık 2013'te 2. Daire'nin verdiği hükme uydu ve "soykırım"ı inkârın cezalandırılmasının ifade özgürlüğü ihlali olduğunu teyit etti.
(Doğu Perinçek'in AİHM'de Yaptığı Konuşma)
7'YE KARŞI 10 OYLA RET
Mahkeme, Perinçek'in 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle İsviçre'de ceza alması konusunda verilen ihlal kararıyla ilgili bu ülkenin yaptığı itiraz başvurusunu 7'ye karşı 10 oyla reddetti. AİHM Büyük Dairesi'nin açıkladığı karar, Avrupa'daki ifade özgürlüğü açısından içtihat oluşturacak.
KARAR SONRASI PERİNÇEK'TEN İLK AÇIKLAMA
Mahkemeye eşi Şule Perinçek, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan'la gelen Doğu Perinçek karar sonrası açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Perinçek şöyle konuştu:
"Avrupa'da düşünce hürriyeti uğruna yüzyıllarca büyük mücadeleler verildi. Başka bir karar da zaten hiçbir zaman beklenemezdi. Galile'nin dediği gibi Dünya, Güneş'in etrafında ve kendi etrafında dönüyor. Biz de o büyük özgürlükçülerden aldığımız cesaretle, milletimizin özgürlük tarihine dayanarak Dünya'nın döndüğünü söylüyorduk."
TEMYİZ SÜRECİ
Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında verdiği konferanslarda, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demesi üzerine bu ülke yargısınca ‘ırkçı ayrımcılık’ gerekçesiyle cezaya çarptırılmıştı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2. Dairesi ise 17 Aralık 2013 tarihli kararında, ‘ifade özgürlüğü’ vurgusu yaparak İsviçre’yi haksız bulmuştu. Ancak İsviçre bu karara itiraz ederek, davayı Büyük Daire’ye taşıdı.
Perinçek lehine sonuçlanan davaya ilişkin temyiz duruşması, 17 yargıçlı Büyük Daire’de yapıldı. AİHM’in temyiz organı olarak görev yapan yüksek mahkeme, 28 Ocak’taki ilk duruşmada tarafların savunmalarını dinledi.
DOĞU PERİNÇEK KİMDİR?
Doğu Perinçek (d. 17 Haziran 1942, Gaziantep), siyasi parti genel başkanı, hukuk doktoru, yazar. 15 Şubat 2015 tarihinden beri Vatan Partisi genel başkanlığını yürütmektedir. DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!
Strasbourg'da görülen bugünkü duruşmada, davaya müdahil olan Ermenistan'ı, Ermenistan Başsavcısı Gevorg Kostanyan ve Avustralyalı avukat Geoffrey Robertson temsil etti. Ermenistan’ın hukuk ekibinde bulunan ünlü avukat Amal Alamuddin Clooney, duruşmaya katılmadı.
DAVANIN ÖZÜ DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Perinçek savunmasında, Osmanlı Devleti'nin Ermenileri toptan yok etmek amacıyla hareket etmediğini belirterek, "I. Dünya Savaşı'nda karşılıklı olarak ölümler ve zorla göç olmuştur. Ermenilerin acılarını her zaman paylaştım. Ermenilerin kültürümüze katkılarını vurguladım. Ermeni probleminde büyük devletleri sorumlu tutuyorum" ifadelerini kullanmıştı. Oturumda söz alan ve Perinçek adına konuşan avukat Mehmet Cengiz, davanın özünün düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söylemişti. Cengiz, "Perinçek hakkında ırkçılık ve nefret suçu açısından açılmış bir dava yoktur. Irkçı söylem ve nefret suçu bu davanın konusu değildir" diye konuşmuştu. Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 Olayları’ndaki katliamları ve sürgünleri reddetmediğine dikkat çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki olduğunu belirtmişti.
YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILMIŞTI
İlk duruşmanın yapıldığı 28 Ocak’ta Doğu Perinçek’in Ergenekon davası kapsamında yurt dışına çıkış yasağı bulunuyordu. Fakat Perinçek’in Büyük Daire oturumunda kendini savunmak için yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi yasağı kaldırmıştı.
Strasbourg'daki ilk duruşmaya eski AB Bakanı Egemen Bağış ve CHP eski Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal da katılmıştı.
Davaya müdahil olan Ermenistan’ın hukuk ekibinde, ünlü aktör George Clooney'nin Lübnan asıllı İngiliz vatandaşı eşi Amal Alamuddin Clooney de bulunuyor. Clooney, ilk duruşmada uluslararası basınının büyük ilgisini çekmişti.