Askeri okul tazminatında çifte standart

Askeri Okul Tazminatında çifte standart

Harp okulları, GATA, Astsubay ve Askeri liselerde okurken çeşitli sebeplerle atılan veya ayrılan öğrenciler,TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan bazı kanunlardaki değişikliği kapsayan torba teklif ile ağır tazminatlardan kurtulma yasası çelişkilerle dolu.

Reklam
Reklam

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasayla TSK'ya bağlı eğitim kurumlarına, 1997 ve sonraki yıllarda giren ve askeri öğrencilikten kendi isteğiyle ayrılan veya sağlık sebepleri dışında askeri öğrencilikten çıkartılanlardan,yüklenme ve kefalet senetlerinde yazılı olsa dahi, ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri,öğrenci harçlıkları ile yiyecek giderinin yarısı ve bunlara tekabül eden faizler geri alınmayacağına dair yasa TBMM’de temsil edilen tüm partilerin destek vermeleri sonucu,askeri okuldan ayrılma tazminatları hakkında,iyileştirme yasası meclisten geçirilerek kabul edildi.

Ancak bu yasa 1997 ve sonraki yıllarda askeri okula girenleri kapsadığı belirtilmesine rağmen,bu hüküm çerçevesinde yapılacak hesaplamaya göre fazla ödeme yapmış olanlar ile daha önce ödemesini tamamlamış olanlara geri ödeme yapılmayacağı belirtiliyor.

Oysa önceki çıkan torba yasasına göre zorunlu olarak dilekce vererek bu tazminatlarını taksitlendirenler veya tazminatın tamamını ödeyenler,bu yasadan faydalanamamaktadır.

Reklam
Reklam

Bu çıkan yasa,madem 1997 sonrasını kapsıyorsa,her türlü zorluğa rağmen,borç kavramını namus borcu olarak gören,Askeri okuldan ayrılan bazı öğrenci aileleri çifte standart uygulamadan yakındılar.

En son çıkan şekliyle,bu yasa 1997 ve sonrasını kapsıyor denilmektedir. Her türlü zorluğa rağmen,çıkan tazminat borcunu ödemeye çalıştıklarını,bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini öne sürdüler.

Aksi haliyle uygulanmakta olan çifte standart nedeniyle,devlete olan güvenin azaltacağını öne süren askeri okuldan çesitli nedenlerle ayrılan mağdur örgenciler şunları söyledi;

“Biz zaten yeterince bu okul esnasında ailelerimize yük olduk.”

Konum gereği,devlet harcamasının yanında,onun iki üç katını bizler için harcama yaparak,olanaklarını zorlayan ailelerimiz peki ne yapsın ? diye sordular.

Yetkili mercilerin bu mağduriyetlerini gidereceklerine inandıklarını açıklayan öğrenci ve aileleri,”Bu haksızlığın mutlaka bir çözüm yolu olmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Çifte standartın düzeltilmesi,yıllarını Askeri okulda okuduktan sonra çeşitli nedenlerle ayrılarak,sil baştan yeniden sınavlara girerek,okul tercihi yaparak yeniden okuyan veya hayata atılan,ögrenci ve ailelerini rahatlatacaktır denildi.

Yusuf Kahraman/İkrarhaber.net -08.07.2012


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz