Bakan Kaya'dan Büyükanne Projesi açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya "Büyükanne Projesi sayesinde çalışan annelerimiz çocuklarını gözleri arkada kalmadan kendi annelerine emanet edecekler" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin kadın kursiyerler ve engelliler ile buluşma programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bakanlık olarak yaptıkları bütün iş ve projeleri aile merkezli planladıklarını söyledi.

"350 BİN KIZ ÇOCUĞUMUZ OKULLA TANIŞTI"

Kadınların eğitimi önündeki her türlü engeli aşmaya kararlı olduklarını belirten Kaya, "Özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasına, temel eğitim sürecini tamamlamalarına özel önem veriyoruz. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülük ettikleri 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası ile 350 bin kız çocuğumuz okulla tanıştı. Yine 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyası ile okula gidememiş 2 milyon 590 bin kadınımız, evlatlarıyla eğitim alma imkanı buldu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kadın istihdamını desteklemek için pek çok düzenleme yaptıklarına işaret eden Kaya, şöyle konuştu:

"2005 yılında yüzde 20,7 olan kadın istihdamı oranını yüzde 28,3'e yükselttik. 2023 yılında kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 41'e çıkarılmasını hedefliyoruz. Bununla birlikte, kadının eş ve anne olarak aile içinde üstlendiği rolü asla göz ardı edemeyiz. Bunun için kadının iş hayatına katılmasını desteklerken, aile ve iş hayatındaki uyumu güçlendiriyoruz. Çalışma hayatı içinde kadına sağlanan doğum izinleri, doğuma bağlı yarı zamanlı ve kısmi süreli çalışma haklarının kapsamını genişleterek bu alandaki sorunları büyük ölçüde azalttık. Özel kreş ve gündüz bakımevlerinin özendirilmesi de bu kapsamda atılmış önemli adımlardan biridir."

"BÜYÜKANNE PROJESİ AİLE BÜTÜNLÜĞÜNE KATKI SAĞLAYACAK"

Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile "Büyükanne Projesi"ni başlattıklarını hatırlattı. "Bu proje de kadın istihdamını teşvik ettiğimiz projelerimizden biri" diyen Kaya, şunları kaydetti:

"Çalışan kadının en büyük problemlerinden biri 'Çocuğumu kime bırakacağım, kime teslim edeceğim?' sorusudur. Bu uygulama sayesinde çalışan annelerimiz çocuklarını gözleri arkada kalmadan kendi annelerine emanet edecekler. Pratik hayata çok uygun bir çözüm bulmuş olduk. Kuşaklar arası sosyal dayanışmaya, aile bütünlüğüne, kültürel değerlerimizin yeni nesillere aktarımına da katkı sağlayacak bu proje. Şimdi 10 ilde 6 bin kişilik bir pilot uygulama hayata geçiyor. Biliyorsunuz, Bursa da pilot illerden biri. Bir yılın sonunda pilot uygulama başarılı olursa eğer, bunu daha fazla ilimizde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."

Reklam
Reklam

"ENGELLİ İSTİHDAMINI TEŞVİK ETTİK"

Engelliler için pozitif ayrımcılığı anayasal düzeyde güvence altına alarak hukuki altyapıyı güçlendirdiklerini belirten Kaya, "Farklı engel guruplarına göre politika çalışmalarına özel önem veriyoruz. Bu amaçla kamuda ve özel sektörde ihtisaslaşmaya gidiyoruz. Engellilerin çalışma hayatına katılımını desteklemek amacıyla kamuda ve özel sektörde engelli istihdamını teşvik ettik. Bugün sadece kamuda istihdam edilen engelli sayısı yaklaşık 49 bindir. Özel sektörde bu rakam 100 bine yaklaşmıştır. Engelli ve yaşlılarımızın öncelikli olarak ailelerinin yanında ve bulundukları sosyal ortamda desteklenmesi temel hedefimizdir" değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

Anahtar Kelimeler: