Şubat ve Haziran ayları arasında yapılan araştırma, Nepal ve Hindistan' ı kapsayan 600 kilometrelik bölgedeki Bengal kaplanlarının sayısını belirlemeyi amaçlıyordu.
Sonuçlar, milli park kapsamındaki tüm bölgelerdeki kaplan sayısının arttığını ortaya koydu.
Güney Asya ülkeleri, 2022 yılına kadar soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kaplanların sayısını iki katına çıkarma kararlılığında olduklarını vurguluyorlar. Ancak kaplanlar yasak avlanma ve doğal yaşam alanlarında meydana gelen tahribat nedeniyle hâlâ tehdit alında.
Yaklaşık yüzde 60'ı Hindistan'da olmak üzere, tüm dünyadaki kaplanların sayısının iki binden az olduğu tahmin ediliyor.
Nepal hükümetinin yaptığı araştırma, Hindistan'ın Bihar, Uttar Pradeş ve Uttarakhand eyaletleriyle Nepal'in güneyindeki bölgeleri kapsıyor.
Önemli bir kilometre taşı
Araştırma, koruma altına alınan beş bölgeyi ve üç doğal yaşam koridorunu içine alıyor.
Elde edilen sonuçlar, 2009 yılında 121 olan kaplan sayısının 198'e çıktığını gösteriyor.
Güney batıdaki Bardia milli parkındaki kaplan sayısının 2009 yılında 18 olduğunu belirten yetkililer, bu sayının bu yıl 50'ye yükseldiğini kaydediyor.
Nepal yetkilileri, elde edilen verilerin, 2010 yılında düzenlenen uluslararası zirvede alınan karar uyarınca kaplan sayısını 2022'ye kadar iki katına çıkarma yolunda önemli, bir kilometre taşı olduğunu vurguluyorlar.
Bangladeş, Butan, Hindistan ve Nepal'den oluşan bölgede uzun yıllar boyunca on binlerce Bengal kaplanı yaşadı. Ancak kaplanların sayısı bugün çok önemli şekilde azalmış durumda.
Kaplan nüfusunu tehdit eden başlıca unsurlar, ormanlık alanların yok edilmesi, doğal yaşam ortamlarının bozulması ve yasa dışı avlanmanın devam etmesi.
Bu yıl Cardiff Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, çiftleşecek eş çeşitliliğindeki azalma nedeniyle, kaplan nüfusunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlenmişti. Araştırma, İngiliz sömürgesi döneminde görülen DNA çeşitliliğinin yüzde 93'ünün bugün artık görülmediğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, doğal yaşam ortamlarının bozulması nedeniyle kaplanların eskisi gibi uzun mesafelerde özgürce dolaşamadıklarını, bunun da genetik çeşitliliği olumsuz etkilediğini belirtiyorlar.
Nepal yetkilileri, kaplanların soyunun tükenme tehdidini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak amacıyla yasa dışı avlanmayla mücadele çabalarını arttırdılar.