Bilinçsizce alınan vitaminler zehirliyor

Doktora danışmadan, bilinçsizce kullanılan vitaminlerin zehirlenmelere yol açtığı bildirildi.

Özellikle multivitaminler alınırken, vücudun hangi vitamine ihtiyacı olduğu belirlenerek, ona göre vitamin kullanılması önerildi. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Turan Aslan, gereksiz yere veya fazla miktarda alınan vitaminlerin insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu ve zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi. Aslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Supradyn ve benzeri multivitaminlerin içinde her türden mineral bir arada bulunuyor. Demir minerali içeren vitaminler vücuttan atılamıyor ve birikmelere neden oluyor. Vitaminler demir içermiyorsa daha az tehlikelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Vücutta depo edilen bazı vitaminlerin bulunduğunu belirten Doç. Dr. Aslan, bunların belli bir düzeyi aşmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini kaydederek, şunları söyledi: "Mesela vitamin A fazla alınırsa vücutta depolanıyor ve ciltte sararmaya neden oluyor. Demir de vücutta birikiyor. Multivitaminler de sağlığa zarar veriyor. A vitamini olan yanlış bilgilenme sonucu multi-vitamin alıyor. Alınan multi-vitamin bile olsa doktora danışılarak alınmalı. Çünkü, bu tür vitaminlerin içinde her türden vitamin bulunuyor. B6, B12, A vitamini gibi multivitamin alınırken mutlaka doktora danışılmalı. Vücudun ihtiyacı olan vitamin hangisi ise o alınmalı".

Doç. Dr. Aslan, vitaminlerin de diğer ilaçlar gibi çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklanması gerektiğinin altını çizdi ve "Demir içeren vitamin alan çocukların acilen hastaneye ulaştırılması gerekir. Biz çocuğun midesinin yıkanmasını öneriyoruz" dedi. Aslan, ilaçları şeker veya başka bir şey zanneden 2-4 yaş arasındaki çocukların zehirlenmelerine sık rastlanıldığını belirterek, şunları söyledi: "Her zaman ilaç içtiklerinden emin olunamıyor ama biz içtiğini farz ederek, ona göre davranıyoruz. Boş ilaç kutularını görmek bizim harekete geçmemiz için bir kanıt teşkil ediyor. Çocukların ilaç kutularının ağzını açamamaları için ambalajının ve kapak sisteminin açılmasının kolay olmaması gerekiyor. Bazıları da arkadaşlarına şaka yapmak için içeceklerine veya meyve sularına ilaç katıyorlar ve zehirlenmelere neden oluyorlar. İntihar edenler de en çok ilacı tercih ediyorlar".

Reklam
Reklam

ANKARA (İHA) -


Anahtar Kelimeler: