Bitlis’te Büyükbaş Hayvan Sayısında Artış Yaşandı

Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde küpeleme aldı altında yapılan kayıt işlemleri...

Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde küpeleme aldı altında yapılan kayıt işlemleri sonucunda Bitlis’te 2010 yılında 45 bin olan büyükbaş sayısının 2012 yılında 81 bin 259'a yükseldiğini bildirdi.

Bitlis’te her yaştaki küpesiz, kayıtsız büyükbaş hayvanların 02 haziran 2012 tarihine kadar küpelenerek kayıt altına alma çalışmalarının tamamlandığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, çalışma kapsamında 2010 yılında 45 bin olan büyükbaş sayısının 2012 yılında 81 bin 259'a yükselerek büyük bir artış gösterdiğini söyledi. Korkmaz, veteriner sağlık ekiplerince tüm köylerdeki saha çalışmalarında küpeleme yapıldığını ve bu hayvanların TÜRK-VET kayıt sistemine alınarak, hayvan sahiplerine pasaportlarının teslim edildiğini kaydetti. Korkmaz, şu bilgileri verdi: “2010 yılında büyükbaş hayvan varlığımız 45 bin ve küçükbaş hayvan varlığımız 630 bin idi. 11 Haziran 2012 tarihi itibari ile güncel sığır sayısı 81 bin 259, küçükbaş güncel hayvan sayısı 792 bin 427’ye ulaşmıştır. Göçer hayvancılık dahil edildiğinde küçükbaşta bu rakam bir milyona ulaşmaktadır. Güncel Türk-Vet işletme sayısı ise 23 bin 793’tür.”

Reklam
Reklam

Korkmaz, Bitlis’te hayvan sayılarındaki artışın her yıl giderek artmasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen yem bitkileri, arıcılık, süt primi, hayvan başı ödeme, besi desteği, buzağı desteği, aşı destekleri, krediler gibi hayvancılık desteklerinin etkili olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelinin saha, eğitim ve yayım çalışmalarının da büyük katkı sağladığına vurgu yapan Korkmaz şöyle devam etti: “İlimizdeki hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması ve aşılama çalışmaları sayesinde hayvan sağlığı çalışmaları başarıya ulaşmış ve üreticilerimizin hayvansal desteklemelerden faydalanmaları azami derecede sağlanmıştır. 2 Haziran tarihi itibari ile her yaştaki büyükbaş hayvanların cezasız olarak sistem kayıt işlemi tamamlanmıştır. Artık hareket halinde yakalanan küpesiz büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar en yakın mezbahana da kesilecek ve cezai işlem uygulanacaktır. İşletmede tespit edilen küpesiz 20 günlükten büyük büyükbaş hayvanlar için ise işletmeye ceza kesilmek sureti ile sisteme kayıt edilebilecektir. Doğumdan itibaren 7 gün içerisinde İl Müdürlüğümüze bilgi verilmesi halinde büyükbaş hayvanların sisteme kayıtlarını 6 aya kadar yapabilmekteyiz.”

Reklam
Reklam

Halk ve hayvan sağlığını tehdit eden ve ülke hayvancılığına zarar veren şap, şarbon ve brucella gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılama kampanyalarının devam etiğini hatırlatan Bülent Korkmaz, bu kampanyalar ile tüketicilerin sağlıklı hayvansal ürünleri tüketmelerini sağladıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Haberin Devamı İçin Tıklayın
Anahtar Kelimeler: