'Burun ameliyatı olmam lazım'

Kulak burun boğaz uzmanı olduğumu söylediğimde çok sık duyduğum iki cümle var.

Birincisi “Burun ameliyatı olmam lazım” türünden ki; bu durumda muhtemelen burun fonksiyonlarını yerine getiremiyor. İkincisi “sizce estetik burun ameliyatı olmalı mıyım?”.

Reklam
Reklam

Söz meclisten dışarı : Ayının kırk türküsü var, kırkı da ahlat üstüne. Kulak burun boğaz uzmanı olunca hele de yüz plastik cerrahisi ile bu kadar içli dışlı olunca burun ameliyatlarını anlatmak insana keyif veriyor. Neredeyse her günüme bir burun ameliyatı düşüyor, bildiğini anlatmak insanın egosunu da tatmin ediyor sanırım. Burun ameliyatına ihtiyacınız varsa bu üç şekilde karşınıza çıkıyor: Ya burnunuz fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Ya estetik olarak sizi rahatsız ediyor. Ya da her iki durum birlikte mevcut. Burun fonksiyonlarını yerine getiremediğinde nefes alamama kaynaklı bir şeyler oluyor. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, sık faranjit atakları, koku alamama, sık sinüzit atakları vs…

Doktora başvurduğunuzda ve ameliyat olmanız gerektiğini söylediğimizde (konuya bir şekilde aşinalığınız olsa bile) bu durum size korkunç geliyor. Bu durumda burun tıkanıklığınız hayatınızı ne derece etkiliyor? Bir süre düşünüyorsunuz. Bu, bazen günler, bazen yıllar sürebiliyor. Hayatınızı önemli derece etkiliyorsa ameliyat olmaya karar veriyorsunuz. Yani aslında burada olması gereken şu: bu ameliyata sadece doktor değil, doktor ve hasta birlikte karar veriyor. Estetik problemler için ameliyat olmaya ya çevreniz sizi yönlendiriyor ya da siz buna kendinizi alıştırıyorsunuz. Ameliyat olduğunuz zaman istediğiniz sonucu elde ederseniz ameliyatın artılarını tahmin edebiliyorsunuz. Ama ameliyatın eksilerini tam olarak kestiremiyorsunuz. Aslında doktorunuzun karşısına çıktığınızda istediğiniz şey bu eksileri konuşmak; belki rahatlamak, belki hazırlıklı olmak ve bu sayede korkularınızı yenmek.

Reklam
Reklam

PEKİ AYDINLANMASINI İSTEDİĞİNİZ BU EKSİLER NELER?

-“Anesteziden korkuyorum?” Anestezi korkusu neden olduğunu bilmiyorum ama bizim toplumumuzda daha fazla. “ya uyuyamazsam, her şeyi hissedersem?” diyen de var; “ya uyanamazsam” diyen de…

Ameliyat öncesi gerekli tetkikleriniz yapılıyor ve anestezi doktoru bunları değerlendiriyor. Her anestezi için kendi formunda risk sınıfını belirliyor. Bu risk herhangi bir günde trafiğe çıkmanızdan fazla riskli değil. Fazlaysa, zaten hastayı bilgilendiriliyoruz ve ameliyattan vazgeçiyoruz. Anestezi sırasında birtakım ilaçlar verilerek uykuya benzer bir hissizlik ve şuursuzluk hali oluşturuluyor. Siz uyurken de bütün yaşamsal fonksiyonlarınız bir monitörden takip ediliyor. Genel anestezi süresince hiçbir şekilde ağrı duymuyorsunuz. Yine anestezi doktoru istediği zaman sizi uyandırabiliyor.

-“Ağrım olur mu?” Burun estetiği ameliyatlarından sonra ağrı artık olmuyor. Bu, ya hiç oluşmuyor ya da uygun ilaçlarla engelliyoruz.

Reklam
Reklam

-“Tampon kabusu doğru mu?” Eskiden ‘tamponsuz ameliyat olmaz’ diye düşünülürdü. Birkaç yıldır yapıyorum, oluyor. Çok gerekli olursa da silikon yapraklar var. Yapışmıyorlar. Ameliyattan iki gün sonra çekip alıyoruz.

-Yapay bir sonuç olur mu? Tekrar ameliyat gerekir mi? Daha kötü olur mu? Hatta ameliyat olduğuma pişman olur muyum? Bu ayrı bir yazı konusu. Uzun uzun yazarım.

Ama… Modern tekniklerle burun kıkırdak ve iskelet yapılarını istediğimiz gibi değiştirmek mümkün. Cildin buna maksimum adaptasyonunu sağlamak elimizde. Elimizde bu imkanlar varken; eğer ameliyat olmanız gerekiyorsa beklemeniz gereksiz.

Op. Dr. Eyüp Bozkurt