Çocuğunuza 3 öğün yemeğe alıştırın

Uzmanlar, okul öncesi çocuklarda, yaz aylarında düzenli 3 öğün yemek tüketilmesinin öğretilmesini istedi.

Okul öncesi çocukların yaz aylarında geç uyanarak geç kahvaltı etmesi nedeniyle öğünün 2'ye indirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyen uzmanlar, öğün aralarında şekerleme, pasta, bisküvi yerine meyve, taze sıkılmış meyve suyu, ayran gibi faydalı gıdaların verilmesine dikkat çekti. Okul öncesi dönemin, çocukların bütün hayatını şekillendiren dönem olduğunu, bu yüzden ailelerin çocuğa fazla yemesi için zorlamamalarını, diğer çocuklarla kıyaslama yapmamalarını tavsiye etti.
Anne babalar özellikle tatil beldelerinde açık büfe seçimi yaparken çocuklarının kesinlikle kendi besinlerini seçmelerine izin vermelerini, özgürlük duygusu vererek, yediklerini kontrol etme gücünü kazandırmalarını söyledi.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, akşam yemeğiyle sabah kahvaltısı arasında geçen 12 saatlik sürede vücuttaki besinlerin tümünün sindirildiğini, böylece sabah kahvaltısında tüketilen yiyeceklerin vücutta daha verimli kullanılarak gün içinde gereken enerji ve besin öğeleri ihtiyacının büyük bölümünü karşılaması gerektiğini bildirdi. Yaz aylarında çocukların kahvaltılarının karbonhidrat yönünden zengin olmasını tavsiye eden uzmanlar, karbonhidratlar kas ve beyin gelişimi için temel enerji kaynağıdır. Tam buğdaylı ekmek, meyve, meyve suyu, tahıl ürünlerine kahvaltılarda yer verilmesi gerektiği kaydedildi.

Kahvaltıda demir içeriği yüksek olan gıdalarında alınmasını tavsiye eden uzmanlar, demir eksikliği kansızlık olarak bilinen anemiyi önlemek için yumurta, pekmez, tahıl gevrekleri gibi ürünlerin gerekli olduğunu bildirdi. Kemiklerin gelişimi için kalsiyum yönünden zengin olan süt, peynir gibi temel gıda maddelerinin unutulmamasını tavsiye eden uzmanlar, ileride oluşabilecek kalp- damar hastalıkları ve obezite riskini azaltmak için yağ ve kolesterol değeri düşük gıdaların tercih edilmesini, et ürünleri sucuk, salam gibi unsurların sınırlı alınmasını istedi. Kahvaltı ve yemeklerde çocuklar için sıvı içeriği yüksek olmasını hatırlatan uzmanlar, çocukların gelişim ve hücre artışı için vücutlarının yüzde 70'ler seviyesinde suya ihtiyaç olduğuna işaret etti. Sıcak ve nemli havaların vücudu terleterek su kaybını arttırması yüzünden yaz aylarında sıvı alımına ağırlık verilmesi tavsiyesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Öğle ve akşam öğünlerinde mutlaka sebze, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu yer almalı diyen uzmanlar A, E ve C vitaminini bulunan sebze meyvelerin öğle ve akşam öğünlerinde ağırlıkta olmasını istedi.

Uzmanlar, "Çocuğunuzun öğle ve akşam yemekleri de sabah kahvaltıları gibi enerji ve besin öğeleri açısından yeterli ve dengeli olmalı. Yaz aylarında artan sıvı ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, aynı öğünde dört temel besin grubundan yiyecek bulunmalı. Çocuğunuzun ihtiyacı olan yiyecekleri değişik şekillerde sunabilir. Örneğin çocuğunuz süt içmiyorsa, yoğurt veya dondurma yedirin. Besinleri ızgara, haşlama, fırında veya kendi suyuyla pişirmek sağlıklı seçimlerdir. Çocuklarınıza ara öğün alışkanlığını da kazandırmak önemlidir. Çocuklarınızın ara öğünlerde yüksek miktarda sıvı alması, vücudundan kaybettiği miktarı geri kazanması için gereklidir. Bu nedenle, yemek aralarında taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran, meyve tüketmesine ve bol miktarda su içmesine özen gösterin" dedi.

Reklam
Reklam