Çocuklarda öğrenme güçlüğü (disleksi) nedir?

Okuma güçlüğü çeken çocuklarda disleksi olabilir.

Okuma güçlüğü çeken pek çok öğrencide 'disleksi' sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu çocuklar bisiklet binerken ve ip atlarken de zorlanabiliyorlar.

Reklam
Reklam

Disleksi sorunu yaşayan çocuklar genellikle 'b' – 'd' harfleri ve 'fe' – 've' gibi sesleri karıştırırken, 6-9 gibi rakamlarda da aynı sorunu yaşayabiliyor. Ancak disleksi probleminin çözümünde 'berard' ve 'nörofeedback' gibi algı artırıcı yöntemlerden yararlanılabiliyor.

Okumakta güçlük çeken çocuklarda büyük oranda disleksi gözlenmekte olduğunu söyleyen

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, "Bu durum kimi zaman dikkat eksikliği ile birlikte olabildiği gibi kimi zaman da kendi başına ortaya çıkabilir. Disleksili çocuklar okuduklarını anlamakta zorluk çeker ve okuduklarını çabuk unutabilirler. Bu nedenle okuyarak öğrenmeleri zor olabilir" dedi.


Disleksili çocukların yüksek sesle okurken yanlış okuduklarını, kelimeleri doğru telaffuz edemediklerini vurgulayan Dr. Yurdakul, çocuklarda disleksi sürecini şöyle anlattı:

"B–d gibi harfleri olduğu gibi 'fe' ve 've' gibi sesleri de karıştırabilir, 6-9 gibi rakamlarda da aynı sorunu yaşayabilir. Okumak isteseler bile okumakta zorluk çektikleri için çabuk sıkılır, okumak istemez ve aileleri ısrarcı olduğu zaman tepki verirler. Okudukları ile ilgili sorular sorulduğunda cevaplamakta zorlanırlar. Okumayı öğrenseler bile okuma hızları yavaş gider, hızlı okumaya zorlandıkları zaman hatalar yapabilirler. Okudukları cümlede kelimeleri atlayabilir, kendileri kelime ekler ya da kelimeleri çarpıtabilirler."

Reklam
Reklam

Disleksili çocuklar bisiklete binme ve ip atlamada zorlanabiliyor

Çocuğunuzda disleksi olup olmadığını anlamada psikomotor becerileri gözlemlemenin önemli olduğunu belirten Dr. Yurdakul, "Okuma konusundaki güçlükleri günleri, ayları, karıştırma, yönleri bilememe gibi zihinsel işlevlerde de kendini gösterir; bir zekâ sorunu olmamasına karşın en basit konularda cevap vermekte güçlük çekebilirler. Psikomotor becerileri daha geç kazanıp bisiklet binme, ip atlamakta zorlanırlar" dedi.


Disleksi nasıl tedavi edilir?

Disleksi probleminin çözümünde, 'berard' ve 'nörofeedback' gibi algı artırıcı yöntemlerden yararlanıldığını ifade eden Dr. Yurdakul, "Disleksi tedavisinde özel eğitim desteği, 'berard' ve 'nörofeedback' gibi algı artırıcı yöntemlerin uygulanması, daha ileri olduğu durumlarda dikkat artırıcı ilaçların kullanılması ve moral bozukluğu yaşanan durumlarda psikolojik olarak desteklenmeleri uygun olabilir" dedi.

Disleksinin okula başlangıç ile ortaya çıkabildiği gibi eğitimin ilerleyen dönemlerinde de gözlenebileceğini belirten Dr. Yurdakul, "Disleksi okula başlangıç ile ortaya çıkmakla birlikte bazen zekâ düzeyi yüksek çocukların var olan eksikliği zekâları ile tamamlamaları sonucunda dördüncü sınıfa kadar sorun yaşamadan gelebilir ama daha sonra sorunlar kendisini gösterebilir. Okumadaki güçlükleri nedeniyle güven kaybı yaşar, demoralize olur ve çalışmak istemez. 'Ben nasılsa başaramıyorum' diyerek çaba harcamaktan uzaklaşır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam