ANKARA (ANKA) – Bilgi edinme hakkı konusunda gerekli kolaylıkları ve şeffaflığı sağlamak, gereksiz gizlilik kültürüne son vermek için devlet sırları ve gizlilik alanının açık bir biçimde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, "Devlet Sırları Kanun Tasarısı" bu hafta Adalet Komisyonu'nda ele alınacak.
Meclis Adalet Komisyonu'nda 14 Mayıs Çarşamba günü görüşülecek olan tasarıyla, devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler ile diğer gizli bilgi ve belgelerin ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususlara ilişkin yükümlülükler düzenleniyor. Tasarıda devlet sırrı tanımı ise "Açıklanması veya öğrenilmesi, Devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike oluşturabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgelerdir." şeklinde tanımlanıyor.
Yapılan düzenlemeyle; iç ve dış güvenlik, askeri ve siyasi alanlar dışında ekonomik alanlardaki devlet sırları ve gizlilikler de kapsama alınıyor. Koşullarının varlığı halinde devlete ait bir kısım ekonomik bilgi ve belgeler de devlet sırrı ya da gizlilik kavramları içersinde değerlendirilecek.
-DEVLET SIRRI ÜST KURULU KURULUYOR-
Tasarıyla; bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliğini verme yetkisi, Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında; Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarlarından oluşan "Devlet Sırrı Üst Kurulu"na veriliyor. Kurulun sekreterya hizmetleri Başbakanlıkça yerine getirilecek. Kurul, Başbakanlık Müsteşarının daveti üzerine toplanacak.
-DEVLET SIRRINI BELİRLEYECEK DEVLET KURUMLARI-
Üst kurula doğrudan devlet sırını bildirecek kurumlar ise Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Güvenlik Kurulu olarak belirlendi. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ise kendi görev alanlarına giren bilgi ve belgelerin devlet sırrı olarak belirlenmesini bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları bakanlıklar aracılığıyla Kurul'a teklif edebilecekler. Tasarıya göre, Cumhurbaşkanlığına ait bilgi ve belgelerin niteliğini Cumhurbaşkanı takdir edecek.
Düzenlemeyle, devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. Süreli verilen devlet sırlarının süreleri her bilgi ve belgenin üzerinde belirtilecek ve bu süre 75 yılı geçemeyecek.