Vali Ömer Faruk KOÇAK, Ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Elazığ’a gelen Suriyeli sığınmacıların daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlamak amacıyla resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir kurul oluşturdu.
Vali Ömer Faruk KOÇAK başkanlığında, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği kurul, Suriyeli sığınmacıların daha rahat şartlarda yaşamasını sağlamak için gerekli çalışmaları titizlikle yürüterek kurumlar arası işbirliğini en üst seviyede tutacak.
Vali Yardımcısı İhsan Selim BAYDAŞ çalışmaları AFAD İl Müdürlüğü sekretaryasında takip ederek, Sosyal Yardımlaşma Vakfı,İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığınca tüm Suriyeli vatandaşları kayıt altına alacak.
Sığınmacıların Soğuk kış günlerini sıcak bir yuvada geçirebilmeleri için Elazığ Ticaret Sanayi Odası, Elazığ Belediyesi, Sivil Toplum Kuruluşları ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yardımlarıyla evler kiralanarak sığınmacılar buralara yerleştirilecek.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaşanan olumsuzluklardan etkilenen Eğitim çağı nüfusunun eğitimlerinin yarım kalmaması için oluşturulan etüt merkezi ve sınıflara yeni ilaveler yapılacak.
İŞKUR Müdürlüğünce bir tarama çalışması yapılarak ilgili mevzuata aykırı olmamak koşuluyla çalışabilir durumda olanların istihdam edilmesi sağlanacak.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünü tarafından resmi kurumlar ve STK’ların da desteği alınarak bir sosyal destek planlaması ve çalışması yapılacak, Ayrıca maddi sebeplerle dilencilik yapmak zorunda kalanlara yardım edilecek, dilenciliği alışkanlık haline getirenler kolluk birimlerince tespit edilerek bu alışkanlıkların bertaraf edilmesi ile ilgili sosyal çalışmalar gerçekleştirilecek bütün bunlara rağmen dilencilik ve kötü alışkanlıklara devam ettiği tespit edilen aileler veya kişiler hakkında yasal işlem yapılacak.
Ayrıca Suriyeli vatandaşların yaralarının sarılabilmesi için Ziraat Bankası Elazığ Şubesi'nde hesap açılarak Elazığlı vatandaşların yardım edebilmeleri sağlanacak.
Vali Ömer Faruk KOÇAK tarafından yayınlanan 12 maddelik genelge; "Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar sebebiyle ülkemize göç etmek durumunda kalan Suriye vatandaşlarının misafir edildikleri şehirlerden birisi de Elâzığ’dır. Ülkelerinde normal şartlarda hayatlarını sürdüren ancak yaşanan olumsuzluklardan sonra her şeyini geride bırakarak göç etmek zorunda kalan misafirlerimizin şartlar normalleşip yurtlarına geri döndüklerinde ülkemizden ve bizden razı biçimde ayrılmaları hem kardeşlik hukukumuzun hem de insani duygu ve düşüncelerimizin gereğidir.
Sayıları çok olmamakla beraber önümüzdeki günlerde gerçekleşebilecek riski değerlendirdiğimizde meydana gelebilecek olaylar da dikkate alınarak Suriyeli misafirler için asgari insani şartları sağlayan ve aynı zamanda ülkemizin ve ilimizin sosyal dayanışma kültürünü yansıtan bir takım tedbirler alınması ihtiyacı hasıl olmuştur.
Başkanlığımda 24.12.2013 tarihinde gerçekleştirilen ve ilgili tarafların katıldığı toplantı sonucunda aşağıdaki hususlar kararlaştırılmıştır;
1. Başkanlığımda Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı, AFAD, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, SYDV, Müftülük, Mamurat’ül Aziz Derneği, Kimse Yok mu Derneği, İHH Derneği ve Hazar Kültür ve Yardımlaşma Derneğinden oluşan bir üst kurul oluşturulmuş, iki ayda bir toplanarak genel değerlendirme yapması kararlaştırılmıştır.
2. Konunun genel takip ve koordinasyonu AFAD İl Müdürlüğü sekretaryasında Vali Yardımcısı Sayın İhsan Selim BAYDAŞ tarafından gerçekleştirilecektir.
3. Vali Yardımcısı Sayın İhsan Selim BAYDAŞ başkanlığında ve AFAD İl Müdürlüğü sekretaryasında bir icra kurulu oluşturulmuştur. Bu kurul İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, SYDV, Mamuratül Aziz Derneği, Kimse Yokmu Derneği, İHH Derneği ile Hazar Kültür ve Yardımlaşma Derneği temsilcilerinden oluşacak, en az iki haftada bir toplanacak, ihtiyaç duyulduğunda diğer birim ve katılımcılardan ekleme yapılacaktır.
4. 30.12.2013 tarihinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tamamlanan saha taraması sonucunda oluşan liste ile; İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı kayıtlarını güncelleyecek, İl Sağlık Müdürlüğü sağlık taramasını gerçekleştirecektir. Kamu veya özel sağlık kuruluşlarından faydalanacak Suriyeli vatandaşların kayıtlarının olup olmadığı kontrol edilecek ve durum ilgili kolluk birimi ile AFAD da oluşturulan sekretarya birimine bildirilecektir.
5. İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığınca tüm Suriyeli vatandaşlar kayıt altına alınacak, bu kayıt işlemine kamu ve özel kurum kuruluşlar ile STK’lar yönlendirici ve yardımcı olacaklardır.
6. İnsani yaşam standartlarına uygun barınma şartları oluşturmak üzere Ticaret Sanayi Odası, Belediye, Sivil Toplum Kuruluşları ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı işbirliği ile barınma durumuna göre tespit edilecek haneler için evler kiralanacak veya mevcut oturulan evlerin kiraları sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanacaktır.
7. Eğitim çağı nüfusunda olduğu tespit edilen kişilerin eğitimleri ile ilgili oluşturulan etüt merkezi ve sınıfa yeni ilaveler yapılacak, Ocak ayı sonu itibari ile tespit edilen toplam sayının tamamı eğitim merkezlerine entegre edilecektir. Konu ile ilgili sorumluluk İl Milli Eğitim Müdürlüğünde olacaktır.
8. İstihdam edilebilecek durumda olanların tespiti neticesinde ilgili mevzuata aykırı olmamak kaydı ile çalışabilir durumda olanların istihdamı ile ilgili İŞKUR Müdürlüğünce bir tarama çalışması yapılacak ilk üst kurul toplantısında arz edilecektir.
9. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde ilgili tüm Kamu Kurum ve kuruluşları ile STK’ların desteği alınarak bir sosyal destek planlaması ve çalışması yapılacaktır. Yapılacak çalışma ilk üst kurul toplantısında arz edilecektir.
10. İlimizde dilencilik ve kötü alışkanlıklar edinmiş olanlara müsaade edilmeyecektir. Konu ile ilgili tespit, kolluk birimleri ve Belediye ekiplerinin koordinasyonu ile yapılacak maddi sebeplerle dilencilik yapmak zorunda kalanlara yardım edilecek, dilenciliği alışkanlık haline getirenler kolluk birimlerince tespit edilecek ve cezalandırılacaktır. İlgili kolluk birimleri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde bu alışkanlıkların bertaraf edilmesi ile ilgili sosyal çalışmalar gerçekleştirilecek, bütün bunlara rağmen dilencilik ve kötü alışkanlıklara devam ettiği tespit edilen aileler veya kişiler ile ilgili yasaların emrettiği tüm müeyyideler uygulanacaktır.
11. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü tarafından okullarda ve camilerde Suriye’den ilimize ve ülkemize gelmiş olan vatandaşların durumları ile ilgili bilgilendirme yapılacak bu misafirlerimizin zor dönemlerinde sahip çıkmamız gereken komşularımız ve kardeşlerimiz olduğu vurgulanacaktır.
12. Konu ile ilgili katkıda bulunmak isteyen vatandaşlar Ziraat Bankası Elazığ Şubesi (54030951-5012) nolu hesap numarası ya da (TR39 0001 0001 8654 0309 5150 12) nolu IBAN numarasına bağışta bulunabileceklerdir.
Her üst kurul toplantısı sonrasında konu ile ilgili kamuoyumuz bilgilendirilecektir.
Konunun titizlikle takibini ve gereğini rica ederim."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz