Yurtdışından getirdikleri otomobillerin motor ve şase numaralarını değiştirip yurtiçinde satan şebekeye İstanbul merkezli 10 ilde operasyonlar düzenlendi. 31 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonlarda ele geçirilen 45 otomobil sergilendi. Şebekenin bu yolla milyonlarca liralık vurgun yaptığı belirlendi.
Operasyon hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız, "Asayiş Şube Müdürlüğümüzce, ağır hasarlı ve hacizli araçlar üzerinden nitelikli dolandırıcılık yapan suç şebekesine yönelik, İstanbul merkezli 10 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, 6’sı cezaevinde olmak üzere toplam 37 şüpheli yakalandı, 45 araca el konuldu. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 19’u tutuklandı, 12’si hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Vatandaşlarımızın huzurunu bozan her türlü suç yapılanmasına karşı mücadelemiz, kararlılıkla ve kesintisiz şekilde sürecektir." ifadelerini kullandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından yurtdışından getirilen otomobillerin motor ve şase numaralarını değiştirerek sattıkları belirlenen şebekenin varlığını tespit etti.
Yürütülen çalışmalarda şebekenin yurtdışından getirdikleri araçlara, yurtiçinde bulunan aynı model ağır hasarlı araçların motor ve şase numaralarını geçirdikleri, daha sonra da sahte belgeler düzenleyerek bu araçları sattıkları tespit edildi.
Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 2 ay süren teknik ve fiziki ardından İstanbul’da Maltepe, Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Ataşehir, Kağıthane, Sultangazi ile Sakarya, Bursa, Ankara, İzmir, Çorum, Adıyaman, Balıkesir, Kocaeli ve Diyarbakır'da eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskın yapılan adreslerde şebeke üyesi oldukları iddia edilen 31 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte motor ve şase numaraları değiştirilen 45 otomobil de ele geçirildi.
Polis tarafından sorgulanan şüphelilerin daha önceden de çok sayıda suç kayıtları olduğu da belirlendi. Şüpheliler arasında bulunan ve örgüt lideri yardımcısı konumunda bulunduğu öğrenilen Ertuğrul T. hakkında daha önce işlediği suçlardan hakkında 100 yıl hapis cezası oduğu öğrenildi. Şüphelinin dosyalarındaki cezaların henüz kesinleşmediği belirtildi.
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Gayrettepe’de bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü'nde eş zamanlı operayonlarda ele geçirilen araçları inceledi.
Ardından açıklama yapan Yıldız, "Asayiş Şube Müdürlüğümüzce ağır hasarlı araçların motor şase numaralarını yurtdışından gelen veya hacizde kalmalı araçların motor şase numaralarına uyarlayarak 'Change' yapıp satan, haksız kazanç elde eden suç şebekesine yönelik yapılan operasyonlar kapsamında 37 şahıs gözaltına alınmıştır. Bunlardan 6'sı cezaevinde 19'u tutuklanmış, 12'si ise adli kontrol almıştır. Bu operasyonlar kapsamında 45 adet oto ele geçirilmiş, Asayiş Şube Müdürlüğümüz çalışmalarına devam etmektedir.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak hile ve sahtekârlıkla vatandaşımızın malına göz diken bu suç şebekelerine yönelik mücadelemiz tavizsiz devam edecektir. Kanun karşısında hile ve sahtekarlık yapanlar mutlaka İstanbul polisimizin gözünden kaçmayacaktır. Mücadelemiz aralıksız devam ediyor" dedi.
Asayiş Şube Müdürlüğü, Oto Hırsızlık Büro Amirliğinde haklarında 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Nitelikli dolandırıcılık', 'Oto hırsızlığı' suçlarından işlem yapılan şüpheliler adliyeye sevk edildi.
Şüphelilerden 19’u tutuklanırken, 12 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer yandan daha önce düzenlenen ön operasyonlarda 6 şebeke üyesinin tutuklanmasıyla, tutuklu sayısı 25’e yükselmiş oldu.
(DHA)