Emekli maaşı zammında intibak müjdesi

Emekli maaşlarına intibak zammı ile ilgili çalışmalar sürüyor. Yeni uygulamalarla emekliler ev sahibi olurken, intibak zammı ile maaşlar yükselecek. İşte, emekli maaşı zammında son gelişmeler!

Asgari ücret zammının yanı sıra emekli maaşı zammında da olumlu gelişmeler yaşanıyor. 64'üncü Hükümet netleşmeden önce toplumun pek çok kesmine vaadler verilmişti, bu kesimlerden biri de emeklilerdi. AK Parti'nin seçim vaadleri arasında ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından seçimden sonra bahsettiği "İlk 100 gün" projesinde emekliye intibak zammı da geçiyordu. Hükümet'in önceki gün açıkladığı 100 günlük programında emekliye intibak müjdesinin yanı sıra ev sözü de vardı.

Reklam
Reklam

100 günlük programda yer alan ifadeler göre; düşük maaşlı ve ev sahibi olmayan emekli kalmayacak. Düşük oranda maaş alan emeklilerin gelir seviyesi, intibak zammı ile yükseltilecek. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek. Bir başka deyişle, emekli maaşlarına her ay 100 lira zam gelecek. Emekli olduğu halde çalışanlardan kesilen %10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi tamamen kalkacak. Bunun yanı sıra evsiz olan emekliler, TOKİ eliyle ev sahibi olacak. 250 liradan başlayan taksit ve 240 aya varan vade imkanıyla, kirada oturan emeklilerin kendi evleri olacak

EMEKLİLERE EV MÜJDESİ

Çalışan emekliden kesilen yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi tamamen kaldırılacak. Emekliler, TOKİ eliyle ev sahibi olacak. 250 liradan başlayan taksit ve 240 aya varan vade imkanıyla, kirada oturan emekliler ev hayaline kavuşacak.

FARK AZALACAK

İntibak zammı,7.5 milyon emekliyi etkileyecek. İlk intibakta yaklaşık 2 milyon SSK ve bir kısım Bağ-Kur emeklisine 50 ila 355 lira arasında değişen zam verilmişti. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak zammının da bu aralıkta olması bekleniyor. Ayrıca intibak davasında kurum ayrımı yapılmıyor. İntibak kararı verilirse, zam hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerini kapsayabilecekİntibak zammının söz verildiği gibi gerçeğe dönüşmesi halinde hem tüm emeklilerin gelirleri artacak hem de düşük ve yüksek emekli maaşları arasındaki fark azalacak.

Reklam
Reklam

355 LİRA ZAM GELDİ

Daha önce verilen intibak zammı, 2000 yılından önce emekli olanlara yapılmış, belirlenen yıldan önce emekli olanların maaşı 355 lira artmıştı; geçtiğimiz Temmuz ayında da maaşı bin 100 liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira ekstra zam verilmişti. Bu yıl içerisindeyse, maaşı bin lira ve altında olanlara 100 lira seyyanen zam verilmiş, bin ile bin 100 lira arasındaki aylıklar da bin 100 liraya tamamlanmıştı. 4 ay önceki ekstra zamdan yararlanan emekliler, önümüzdeki günlerde çıkarılacak yasayla verilecek 100 liralık zamdan da faydalanabilecek böylece 2 kez zam almış olacak.