Ekonomi Ve Finans Haberleri

Ekonomi ve Finans mezunları ne iş yapar? Ekonomi ve finans mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?
Ekonomi ve Finans bölümü birbiriyle ayrı gibi görünseler de birbiriyle yakından ilişkili ve aynı zamanda birbirlerini etkileyen iki bölümdür. Sınava giren ve tercih yapacak olan öğrencilerin çok fazla araştırdığı konulardan biri olan Ekonomi ve Finans Bölümü finansal sorunlara çözüm bulacak ekonomik, kurumsal bilgi birikimi, akıl yürütme ve niceliksel olarak becerilere sahip olan kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bölümdür.
Yayın Tarihi: 20-07-2022 22:50
Cari işlemler hesabı nedir? Cari işlemler hesabı nasıl hesaplanır?
Cari işlemler hesabı; birincil ve ikincil gelir hesapları ile mal ve hizmet ticaretini içermektedir. Ödemeler bilançosu kapsamındaki ana hesap gruplarında yer bulan cari hesap, oldukça önem verilen bir kavramdır. Cari işlemler hesabı nedir, nasıl hesaplanır?
Yayın Tarihi: 29-06-2022 23:45
Boğa piyasası nedir? Boğa piyasası ne kadar sürer?
Boğa piyasası, farklı piyasalarda ortaya çıkan yükseliş trendini ifade etmek amacı ile kullanılan bir terimdir. Piyasaları olan yaklaşımı doğru bir şekilde kurgulamak için boğa piyasası gibi pek çok terim hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Boğa piyasası nedir, ne kadar sürer?
Yayın Tarihi: 20-06-2022 00:05
Birim İş Gücü Maliyeti Nedir?
İş üretmek amacıyla uygulanması gereken işgücü masrafını ifade eden birim iş gücü, toplam ücret ödemelerinin imal edilene bölünmesi ile bulunur. İş gücü verimliliğinin saatlik ücreti de denebilir. Saatlik ücretler birim iş gücünü artırır fakat verimlilikteki ivme yavaşlar. Birim iş gücü maliyeti nedir?
Yayın Tarihi: 17-06-2022 22:58
Baz puan nedir? Baz puan kullanmanın faydaları nelerdir?
Faiz oranlarındaki yükselişi ya da alçalışı ifade etmek için kullanılan ölçüm birimi olan baz puan, sayıyla ifade edilirken noktadan sonraki 4. rakamdır. Örneğin 0.0008 sayısında baz puan “8” rakamıdır. Başka bir deyişle baz puan %0.01 puana denk gelir. Baz puan nedir?
Yayın Tarihi: 15-06-2022 15:11
Analitik bilanço nedir? Analitik bilanço nasıl oluşturulur?
Analitik bilanço, özellikle işletmeleri veya kurumları yakından ilgilendiren bir terimdir. Şirketlerin veya kurumların dönemsel faaliyetlerini raporlaması gerekir. Bu raporlarda dönem sonu kazanılan kar veya zarar net bir şekilde ifade edilir. Söz konusu raporlar bilanço adıyla bilinen tablolarda yer alır. Analitik bilanço ve Analytical balance sheet nedir? Analytical balance sheet'te aktif ve pasiflerin rolü nedir?
Yayın Tarihi: 03-06-2022 09:20
Ara kazanç ticareti nedir? Ara kazanç ticaretinde zarar
Finans piyasalarında yatırım yaparken kar elde etmek oldukça önemlidir. Yatırımcılar, sahip oldukları finansal enstrümanın değer kazanması için çeşitli yöntemlere başvururlar. Kimi zaman ise bir fırsat olarak gördükleri yatırımlar için finansal enstrüman edinirler. Yatırımcıların kazanç sağladıkları ara kazanç ticareti nedir? Ara kazanç ticaretinde zarar hangi durumlarda meydana gelir? Ticaretin getiri oranını ne belirler?
Yayın Tarihi: 03-06-2022 09:19
Mali bilanço toplamı nedir? Mali bilanço toplamı nelerden oluşur?
Mali bilanço toplamı, işletmelerde sık kullanılan bir finansal değerdir. Mali bilanço toplamı, bilanço tablosundaki aktiflerin veya pasiflerin toplanmasıyla bulunur. Bilanço tablosundan bulunan mali bilanço toplamı nedir, nasıl hesaplanır? Şirketlerin mal varlığı ile ilgili değerlerden oluşan mali bilanço toplamı nelerden oluşur?
Yayın Tarihi: 03-06-2022 09:18
Amortisman sınırı nedir? Amortisman oranları nelerdir?
Amortisman, şirketlerdeki sabit varlıkların yıpranma payıdır. Bu yıpranma sebebiyle şirketler her sene envanterlerindeki sabit varlıklar için gider payı ayırırlar. Amortisman giderleri için belirlenmiş sınırlar ve oranlar vardır. Amortisman sınırı nedir? Amortismanın oranları nelerdir? Amortisman kaç yıl ayrılır?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 12:04
PMI nedir? PMI verisi önemi nedir, nasıl ölçülür?
PMI endeksi, sektörlerin ve ülke ekonomilerinin üretim miktarını değerlendirir. Küresel bazda takip edilen bir endekstir. PMI verisini avantajlı kılan en önemli nokta ise resmi raporlardan daha önce yayınlanmasıdır. Dünya genelini kapsayan endeksi gözler önüne seren PMI nedir? PMI, küresel ekonomi ile ilgili bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu nedenle avantajlı konumda olmak isteyen büyük yatırımcılar ve iş insanları PMI endeksini yakından takip ederler. PMI verisi önemi nedir, nasıl ölçülür?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 12:00
Şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi nasıl kurulur, özellikleri nelerdir?
Çalışma hayatının resmiyeti şirketler tarafından sağlanır. Şirket kurup kendi hesabına çalışmanın en avantajlı yollarından biri de şahıs şirketi kurmaktır. Birçok çalışanın kendi işini kurmak için başvurduğu bir yöntem olan şahıs şirketi nedir? Daha az prosedür uygulanarak kurulan şahıs şirketi nasıl kurulur? Şahıs şirketi kurmak için gereken belgeler ve özellikler nelerdir?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 11:28
Geleceğin meslekleri neler? Gelecekte yok olmayacak meslekler hangileridir?
Meslek seçimi yaparken ilgi alanı, yetenek ve eğitim gibi konular ön planda tutulur. Ancak günümüzde bu önemli kararı verirken bir diğer önemli nokta da mesleğin geliri, sürdürülebilirliği ve statüsüdür. Bu unsurlar hangi mesleklerin revaçta olduğuna göre değişmektedir. Bu noktada gelecekte revaçta olacak mesleklerin tercih edilmesi, sürekli gelişen dünya düzenine ayak uydurmak adına önemlidir. Geleceğin meslekleri nelerdir? Gelecekte yok olmayacak meslekler hangileridir?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 11:14
Amortisman ayırma koşulları nelerdir? Amortisman ayırma nelere uygulanmaz?
Amortisman ayırma şirketten şirkete değişir. Bazıları amortisman payı ayırırken bazıları ayırmaz. Amortisman gideri, şirketlerin kullandığı sabit varlıkların yıpranma payı için ayrılan bir giderdir. Şirketler bu giderler için envanterdeki varlıklar için belirli miktarda gider ayırırlar ve o varlıklar için belirlenmiş süre boyunca gider ayırmaya devam ederler. Amortisman ayırma nelere uygulanmaz, nasıl yapılır? Amortisman ayırma zorunluluğu var mıdır?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 10:30
Açık mektup nedir? Finans sayfalarında sıkça rastlanan açık mektup örnekleri nelerdir?
Finans piyasasında şeffaflık ilkesi oldukça önemli bir konudur. Özellikle Merkez Bankası için hesap ve işlemlerde netlik, temel prensiplerden biridir. Herhangi bir ülkenin para politikası Merkez Bankası tarafından yönetilir. Buradaki asıl amaç, para arzının ve istikrarın sürdürülebilir olmasıdır. Dönem dönem enflasyon alanında istenilen hedeflere ulaşılamadığında Merkez Bankası tarafından hükümete açık mektup yazılır. Açık mektup nedir? Açık mektup örneği nasıl olur?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 10:14
Alım opsiyonu nedir? Alım opsiyonunda yükümlülükler var mı?
Alım opsiyonu, alıcı ve satıcı için sigorta görevi üstlenir. Herhangi bir menkul kıymetin, belirlenmiş bir fiyat üzerinden alıcı ve satıcı arasındaki değiş tokuş işlemidir. Vadeli işlem sözleşmeleri ile benzer özelliklere sahip olan alım opsiyonu nedir Alıcısına dayanak varlığı alma hakkı tanır. Alıcının hakkını kullanmak istemesi halinde satıcının, dayanak varlığı alıcıya satma zorunluluğundan söz edilir. Alım opsiyonunda sözleşme zorunluluğu var mıdır?
Yayın Tarihi: 01-06-2022 10:05
Bilanço esasına göre tutulan defterler nelerdir? Envanter defteri nedir?
İşletmeler finansal durumlarını, kanuni mevzuata uygun düzenlenen çeşitli defterlerle kayıt altına alırlar. Bilanço esasına göre tutulan defterler, ticari faaliyetlerin büyüklüklerine ve şirketlerin gerçek/ tüzel kişi olmasına göre değişiklik gösterir. Bilanço esasına göre tutulan defterler nelerdir? Bilanço esasına göre tutulan defterler neye göre değişiklik gösterir? Yevmiye defteri ve envanter defteri nedir, arasındaki farklar nelerdir?
Yayın Tarihi: 27-05-2022 17:49
Adi şirket nedir, nasıl kurulur? Adi şirketlerin kaç kişi ile kurulur, Ticaret sicil kaydı belgeleri nelerdir?
Adi şirket, şirket kuruluş süreçlerinde kişilere kolaylık sağlayan ve herhangi bir ticari unvan gerektirmeyen şirket türlerindendir. Mevzuat açısından da çok fazla ayrıntı barındırmadığı için en sık tercih edilen şirketler arasındadır. Birçok avantaja sahip olan adi şirket türü, şahıs şirket grubuna dâhildir. En basit şirket modeli olarak tanımlanan adi şirketin bir diğer adı ise adi ortaklıktır. Adi şirket kurmak için gereken ticaret sicil kaydı belgeleri nelerdir? Adi şirket nasıl kurulur?
Yayın Tarihi: 27-05-2022 17:45
Enflasyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir? Enflasyon sonrası piyasada neler yaşanır, enflasyon nasıl düşer?
Enflasyon, nedenleri ile mücadele edilmezse piyasaya zarar veren bir süreç haline dönüşür. Olumsuz bir durum olarak değerlendirilen ve yıkıcı sonuçları nedeniyle tedirginlik yaratan bir terim olan enflasyonun nedenleri; maliyet, talep ve beklenti başlıkları altında toplanır. Ekonominin çıkmaza girmesine neden olan enflasyon nasıl düşer? Enflasyon sonrası piyasada neler yaşanır? Enflasyonun neden olduğu sonuçlar nelerdir?
Yayın Tarihi: 27-05-2022 17:07
Limited şirket kaç kişi ile kurulur? Limited şirket nasıl kurulur?
Günümüzde şirket kurmak isteyenlerin en çok tercih ettiği şirket türlerinden biri limited şirkettir. Ticari faaliyet yürütmek isteyen kişilerin tek bir çatı altında toplanmasını sağlayan bu şirket türünün birçok avantajı da bulunmaktadır. Şahıs şirketlerine göre daha karmaşık bir yapıya sahip olan limited şirket kaç kişi ile kurulur? Limited şirket kuruluşu için yerine getirilmesi gereken adımlar nelerdir?
Yayın Tarihi: 27-05-2022 17:02
AB tanımlı genel yönetim borç stoku nedir? AB tanımlı borç stoku hesaplaması nasıl yapılır?
Ekonomi gündemini meşgul eden ve ekonomi uzmanlarını yakından ilgilendiren önemli konulardan biri, kamunun borçluluk düzeyinin hesaplanmasıdır. Bu hesaplama yapılırken AB tanımlı genel yönetim borç stoku göz önünde bulundurulur. Bu şekilde hem kamunun finansal yapısı daha yakından gözlenebilir hem de genel yönetim alt sektördeki toplam borç stoku belirlenebilir. AB tanımlı genel yönetim borç stoku nedir? AB tanımlı borç stoku hesaplaması nasıl yapılır?
Yayın Tarihi: 23-05-2022 08:59
Avans nedir? Ön ödeme ne zaman yapılır?
Avans, belirli bir mal veya hizmetin bedelinin bir bölümünün peşin olarak alınması, talep edilmesi gibi durumları ifade eder. Bu ödemeler sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilir. Aynı zamanda muhasebe birimi tarafından da kayıt altına alınır. Ödeme döneminde teslim edilen avans tutardan düşülerek geri kalan miktar hesaba yatırılır. Avans nedir?
Yayın Tarihi: 23-05-2022 08:55
Amortisman gideri nedir? Amortisman gideri hesaplama yöntemleri nelerdir?
Amortisman, işletmelerde ticari veya özel kullanım amacıyla bulunan, aynı zamanda ekonomik değere sahip olan taşınmaz malların yıpranma payı olarak kabul edilir. Halk dilinde ise amortisman kısa tabir ile “Eskime Payı” olarak adlandırılır. Amortisman gideri duran malın satın alma bedelinin faydalı ömre bölünmesi şeklinde hesaplanmaktadır. Amortisman gideri nedir? Eşyanın faydalı ömrünün ön planda tutulması amacıyla yapılan amortisman gideri nasıl hesaplanır?
Yayın Tarihi: 18-05-2022 09:58
Limited şirket ortakları tüzel kişi midir? Gerçek kişi ile tüzel kişi arasındaki farklar nelerdir?
Limited şirketler tıpkı anonim şirketler gibi sermaye şirketidir. Esas sermayesi belli olan limited şirketler, esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Ortak sayısı en fazla 50 kişi ile sınırlı olan limited şirketlerin ortakları tüzel kişi veya gerçek kişi olabilir. Hak ve yetkileri değişiklik gösteren gerçek kişi ile tüzel kişi arasındaki farklar nelerdir? Hukuki düzenlemelerde bulunan gerçek ve tüzel kişi özellikleri nelerdir?
Yayın Tarihi: 18-05-2022 09:54
Birikmiş amortisman nedir? Birikmiş amortisman nasıl hesaplanır?
Birikmiş amortisman hesap kaydı tutulurken normal muhasebe işlemlerinden farklı hareket edilir. Muhasebe kayıtlarının tamamlanması için gerekli olan birikmiş amortisman kayıtları oluşturulurken kayıt taraflarına ters şekilde yazılır. Brikmiş amortisman hesapları dönem sonunda yapılır. Şirketin kullandığı amortisman hesaplama yöntemi dikkate alınarak hazırlanan birikmiş amortisman nedir? Birikmiş amortisman nasıl hesaplanır, hangi hesap grubunda yer alır?
Yayın Tarihi: 18-05-2022 09:41
Limited şirketlerin zorunlu organları nelerdir? Limited şirketin özellikleri nelerdir?
Limited şirketler her türlü ticari amaca yönelik kurulan şirket türlerinden biridir. Bu şirketler birden fazla kişi ile şirket kurmak isteyen yatırımcılar tarafından çok tercih edilir. Kanunen yasaldırlar. Limited şirketlerin ortak sayısı en az 2, en fazla 50'dir. Bir ticaret unvanı altında kurulması gereken bu şirket türünde ticaret unvanları mutlaka iş ile alakalı olmalıdır. Limited şirketlerin zorunlu organları nelerdir? Zorunlu organlar arasında alt-üst ilişkisi var mıdır?
Yayın Tarihi: 18-05-2022 09:36
Paylı komandit şirket nedir? Paylı komandit şirket ortaklarında sınırlı ve sınırsız sorumluluklar kimlere aittir?
Günümüzde sermaye sahipleri kendi işlerini kurmak isterler. Ticari faaliyet göstermek isteyen yatırımcılar birbirinden farklı şirket modeli ile karşılaşırlar. Bunlardan biri de paylı komandit şirket modelidir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olarak da bilinir. Bu şirket modelinde anonim şirketlere yönelik hükümler uygulanır. Paylı komandit şirket nedir, özellikleri nelerdir? Paylı komandit şirket kurulurken sözleşmede neler bulunması gerekir?
Yayın Tarihi: 18-05-2022 09:29
DApp nedir? DApp nasıl çalışır, ne işe yarar?
DApp, Facebook, Twitter, Instagram gibi tek bir merkezi olan uygulamaların aksine merkeziyetsiz bir sisteme sahip uygulamalara denir. Blok zinciri teknolojisi ve P2P ile çalışan uygulamalar DApp sayılmaktadır. Bu türden uygulamalarda verilerin değiştirilmesini önlemek daha kolaydır. Halka açık olan kaynaklar sayesinde daha şeffaf ve güvenilir bir deneyim sunar. Blok zinciri teknolojisi ile geliştirilen DApp ne işe yarar?
Yayın Tarihi: 28-04-2022 13:16
Regresyon nedir? Regresyon analizi nasıl yapılır, ne işe yarar?
Regresyon, akademik araştırmaların yanı sıra finans alanında ve şirketlerin gelecek tahminlerinde sıklıkla kullanılır. Regresyon, yatırımların gelecekteki hareketlerini analiz etmek, hata payını azaltmak ve verimliliğini artmasını sağlamak için kullanılır. Böylelikle işletmelerin izlemesi gereken yolların saptanması amaçlanır. İstatistiksel analiz olarak da özetlenebilen regresyon nedir?
Yayın Tarihi: 20-04-2022 11:16
Kronik enflasyon nedir? Uzun dönemde kronik yüksek enflasyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir?
Kronik enflasyon, yüksek enflasyonun ne azaldığı ne de arttığı, uzun süre belirli oranlarda seyrettiği bir enflasyon çeşididir. Bu tür bir enflasyon, toplum yapısında da değişiklik yaratır. Devlet harcamalarında artık, döviz rezervi eksikliği gibi nedenlerden doğan kronik enflasyonun sonuçları da dikkat çekici etkiler yaratır. Ekonominin önünü kesen durum, gelir adaletsizliğini de beraberinde getirir.
Yayın Tarihi: 20-04-2022 10:06
Talep enflasyonu nedir? Talep enflasyonunun özellikleri ve nedenleri nelerdir?
Talep enflasyonu, bir mal veya hizmet için toplam talep, toplam arzı geçtiğinde ortaya çıkar. Daha açık bir anlatım yapmak gerekirse; tüketici talebi, birçok tüketim malının mevcut arzını aştığında, talep enflasyonu devreye girer ve yaşam maliyetinde genel bir artışa neden olur. Talep enflasyonu nedir ve özellikleri nelerdir?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 15:25
Slumpflasyon nedir, neden olur? Slumpflasyon ekonomiyi nasıl etkiler?
Bir ülke hem ekonomik daralma sorunu ve hem de yüksek enflasyon ile savaştığında o ülkede slumpflasyon olduğundan söz edilebilir. Genel olarak, ülke ekonomilerinde zaman zaman meydana gelen krizleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Slumpflasyon nedir, ekonomiyi nasıl etkiler?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 15:23
Enflasyonun olumsuz etkileri nelerdir? Enflasyon ekonomide nelere sebep olur?
Enflasyon, piyasalarda mal ve hizmet fiyatlarının yükselmesi ve bu durumun sürekli bir hal almasıdır. Enflasyonun hem üretici hem de tüketici için olumsuz sonuçları vardır. Ayrıca önüne geçilemeyen enflasyon oranları ekonomiye de zarar verir. Enflasyon nelere sebep olur, zararları nelerdir?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 15:21
Enflasyonu etkileyen faktörler ve temel nedenleri nelerdir? Enflasyon neye göre yükselir?
Enflasyon, piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyatlarında görülen artış olarak tanımlanır. Enflasyona sebep olan çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler özellikle ürün ve hizmetlerin maliyetini artırarak piyasadaki satış fiyatlarının da yükselmesine neden olur. Enflasyon nedir ve neye göre yükselir?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 15:20
Limited şirket nedir, nasıl kurulur? Limited şirketlerin özellikleri nelerdir?
Limited şirket kurmak, ticari faaliyetlerini resmiyete taşımak isteyen girişimciler için önemli bir konudur. Limited şirketlerinden, hem kurulum hem de vergilendirme aşamalarında anonim ve şahıs şirketlerinden ayrılan birtakım özellikleri vardır. Limited şirket nedir, nasıl kurulur?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 15:12
Adi komandit şirket nedir, nasıl kurulur? Adi komandit şirketlerin özellikleri nelerdir?
Günümüzde şirket kurmak isteyenler için birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerden bir tanesi de adi komandit şirket türüdür. Komandit şirket türlerinden biri olan adi komandit şirket, girişimcilere yeterli sermayesi olmadan da ticaret yapma fırsatını sunmaktadır.
Yayın Tarihi: 11-04-2022 14:58
Kollektif şirket nedir, nasıl kurulur? Kollektif şirketlerin özellikleri nelerdir?
Kollektif şirketler, ticari faaliyetler yürütmek için en az iki ortakla kurulan kuruluşlardır. Kurulumu ve yönetmesi kolay olduğu için girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilen kollektif şirketlerin çeşitli özellikleri bulunur. Peki, bu özellikler ve şirketlerin kuruluş aşamaları nelerdir? İşte cevapları...
Yayın Tarihi: 11-04-2022 14:47
Fan token nedir, ne işe yarar? Fan token (taraftar token) nasıl alınır?
Kripto para evreninin bir parçası olan fan token, çeşitli takımların taraftarları tarafından alınan ve taraftarlara ayrıcalıklar sağlayan bir kripto para birimidir. Peki, fan token ne işe yarar ve kullanıcılara ne gibi ayrıcalıklar sağlar?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 14:43
Alım gücü nedir? Alım gücü nasıl hesaplanır ve artırılır?
Alım gücü, toplumları yakından ilgilendiren ekonomik bir terimdir. Alım gücünün yüksek olduğu toplumların huzur ve ferah seviyesi de aynı doğrultuda yükselir. Peki, alım gücü nasıl hesaplanır ve alım gücünü artırmak için neler yapılmalıdır?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 14:43
Ilımlı enflasyon nedir, neden olur? Ilımlı enflasyonun özellikleri nelerdir?
Genel olarak enflasyon, ülke ekonomisi üzerinde kötü sonuçlar doğuran bir durumdur. Ilımlı enflasyon türünde ise fiyat artışı düşük düzeylerde seyrettiği için ülke ekonomisini doğrudan etkilemez. Peki, ılımlı enflasyon nedir ve özellikleri nelerdir?
Yayın Tarihi: 11-04-2022 10:38
Save a dog ne demek? Save a dog ücretli bağış mı yapılıyor?
Bugün sosyal medyada açılan 'Save a dog' postu birçok kullanıcı tarafından kendi hikayelerinde paylaşılmaya devam ediyor. Diğer yanda ise açılan bu postun ne anlama geldiği ve amacının ne olduğu merak konusu oldu. Uluslararası bir hayvan hakları kuruluşu tarafından başlatılan bu kampanya en çok aranlar listesinin başında yer aldı. Peki Save a dog ücretli bağış mı yapılıyor? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...
Yayın Tarihi: 11-06-2021 17:41