Ihlamurun faydaları nelerdir, Ihlamur hangi hastalıklara iyi gelir?

Genelde bitki çayı denildiğinde ilk akla gelen ıhlamur; gelenekselliğini yüzyıllara bağlamış, kış ayları geldiğinde herkesin evinde en az bir kez kaynatılan bir içecektir. Sadece hastalık döneminde içilen bir bitki çayı gibi görünse de aslında her bölümü ayrı ayrı değerli olan, çiçeği, yaprağı ve kabuğu şifa kaynağıdır. Nedeni ise kendinde saklı. İşte ıhlamurun faydaları ve sağlığımıza olan etkileri...

Ihlamur, tiliaceae familyasına ait bit bitkidir. İlaçlarda ya da çaylarda şifa sağlaması içerdiği etken maddelerin zenginliğine bağlıdır. Kokusu ve aromatik tadı ile herkesin en rahat içebildiği bitki çaylarındandır. Diyetisyen Müge Bozok, kış aylarının en şifalılarından olan ıhlamur hakkında detaylı bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

ÜST SOLUNUM YOLLARINA İYİ GELİR

Içeriğindeki uçucu yağlar sayesinde boğazı yumuşatmaya ve boğaz ağrılarını hafifletmeye, üst solunum yollarını temizlemeye, kasları gevşetmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle öksürük ya da uzun süren boğaz enfeksiyonlarında boğazların tahriş olan dokusunu iyileştirebilmek için günde 2-3 kupa ıhlamur çayı önerilmektedir.

SİNİR SİSTEMİNİ RAHATLATIR

Yapılan çalışmalar sonucunda ıhlamurun rahatlatıcı etkisi, sinir sistemini uyarılmayı engelleyen GABA reseptörü gibi davranarak etki göstermiştir. Daha fazla uzun dönem insanlar üzerinde yapılan çalışmalara ihtiyaç olsa da bu önemli etki göz ardı edilmemelidir.

VÜCUTTA HASTALIK SIRASINDAKİ INFLAMASYONU AZALTIR

Flavanoidler sayesinde ise kansere karşı savaşmaya, cilt ve saç dokusunu canlı ve parlak tutmaya, damarlardaki inflamasyonu gidermeye yardımcı olabilmektedir. Tiliroside, vücudumuzdaki serbest radikalleri temizlemeye ve oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca yine değerli bir bileşik olan kaempferol de iltihapla savaşmaktadır.

Reklam
Reklam

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA TEDAVİYE DESTEKTİR

Hem ağrı hem iltihabın yoğun şekilde görüldüğü romatizmal hastalıklarda da ıhlamurla ilgili önemli araştırmalar yapılmıştır. Romatoid artrit hastalığına sahip 50 kadın üzerinde yapılan çalışmada her gün düzenli olarak ıhlamurun özünde de bulunan bileşiklerden olan kuersetin takviyesi verilmiş ve iltihap semptomlarında iyileşme gözlenmiştir. Bunun için günde 2 fincan ıhlamur içmek yeterli olacaktır.

ANTİBAKTERİYELDİR

Antibiyotiğe dirençli ishale sahip çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada tilirozidin antibakteriyel etki gösterdiği saptanmıştır. Ihlamur çiçeğinde de bulunan bu madde antibakteriyel etkisi ile de kullanılabilir.

UYKUYA YARDIMCI OLUR

Uyku kalitesini arttırmak adına ıhlamurun rahatlatıcı etkisi ve GABA üzerindeki değişikliğinden faydalanılabilir. Gece çayı olarak rahatlamak ve kaliteli bir uyku çekmek adına ıhlamur tercih edebilirsiniz.

IHLAMUR ÇAYI NASIL KAYNATILIR?

Özetle yaz kış demeden evinizden ıhlamuru eksik etmeden, her bitki çayı için özellikle altını çizdiğimiz miktarında tüketerek faydalarından yararlanınız.
Sizler için meyveli bir ıhlamur çayı tarifini de not ediyoruz.
Şimdiden şifa olsun.

Reklam
Reklam

1 litre su
1 orta boy kabuklu elma
1 adet portakalın kabukları
1 adet çubuk tarçın
2-3 adet karanfil
2-3 adet tane karabiber
1 avuç ıhlamur yaprakları
Kaynatıldıktan sonra limon sıkarak içiniz.