İmo Adana Şube Başkanı Bakır: "işsiz Mühendisler Çoğalacak"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, mühendislik eğitiminin ve mesleğinin sorunlarının, teknik...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, mühendislik eğitiminin ve mesleğinin sorunlarının, teknik öğretmenleri ‘mühendisleştirerek’, mühendislerin sayısını artırarak çözülmesinin mümkün olmadığını, bu yolla sorunların çözülmeyeceğini, yeni sorunların açığa çıkacağını söyledi.

Reklam
Reklam

YÖK’ün aldığı kararı eleştiren İMO Başkanı Abdullah Bakır, YÖK’ün kararı ile teknik öğretmenlere mühendislik yolunun açılmasının bilimsel gerçekliğe sığmadığını ve toplumu kandırmaktan öteye geçmediğini savundu. Bakır, “Mühendislik formasyonu öğretilen formüllerden ibaret değildir. Kaldı ki, inşaat mühendisliği eğitiminin içinde bulunduğu sorunlar kamuoyunun malumudur. Popülist bir yaklaşımla her ilde bir üniversite açıldığı ve hemen her üniversitede mühendislik eğitimi verildiği bilinmektedir. Okullarda fiziki ve teknik altyapı eksikliği bulunmaktadır, birkaç fakülte hariç, eğitim, liseden bozma binalarda verilmektedir. Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı eğitimin niteliğini düşürecek oranda çoktur. İnşaat mühendisliği eğitimi veren pek çok okulda laboratuar ya yoktur ya da yetersizdir. Uygulamalı eğitim ve araştırmalar için yeterince kaynak ayrılmamaktadır. Mevcut eğitim müfredatı ve uygulaması mühendislik biliminin gerekleriyle, farklı mesleki disiplinlerle etkileşiminin teorik çerçevesiyle, gelişmiş teknolojiyle uyumlu değildir. Ülkemizin gerçek ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bu şartlarda mezun olan genç mühendislerin mesleki yeterlilikleri ve gelişmişliklerinin tartışmalı olacağı açıktır ki, meslek içi eğitim ağırlıkla ancak Meslek Odalarının olanakları çerçevesinde uygulanabilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

İstihdam imkanları ile mühendislik fakültelerinin kapasitesi arasında inanılmaz bir uçurum bulunduğunu belirten Bakır, şunları kaydetti:

"Bunun ne anlama geldiği ise açıktır. Mühendislik disiplinleri arasında işsizlik oranı, dallar arasında farklılıklar arz etse de, ortalama yüzde 25 civarındadır. İşsizlik, düşük ücretler, sağlıksız çalışma koşulları ve güvencesizlik mühendisliğin adeta kaderi olmuştur. Mesleki etik ve yetkinlik temel sorunlar arasındadır. Mühendislik eğitimi ve istihdam olanakları bağlamında gerçek bu iken, bir de ‘Teknik Eğitim Fakülteleri’nden mezun olanları, iki yarıyıl gibi ‘hızlandırılmış’ eğitime tabi tutarak mühendis ilan etmek teknik hizmetlerin niteliğinin daha da düşmesine neden olacaktır. Bütün bilimsel ve teknik veriler Teknik Eğitim Fakülteleri’nde uygulanan programın mühendislik için yeterli olmadığını ortaya koymaktadır. Mühendislik eğitiminin ve mesleğinin sorunlarının, teknik öğretmenleri ‘mühendisleştirerek’, mühendislerin sayısını artırarak çözülmesi mümkün değildir. Bu yolla sorun çözülmeyecek, yeni sorunlar açığa çıkacaktır."

Reklam
Reklam


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: