''İpek böcekçiliğini gündeme taşıyacağız''

Alanya'da başlatılan İpek Eller Projesi kapsamında ilk ipek böceği tohumları kursiyerlere teslim edildi.

Alanya'da ipek dokumacılığının geleneksel dokusunun korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından başlatılan İpek Eller Projesi kapsamında ilk ipek böceği tohumları kursiyerlere teslim edildi.

Alanya Koza Kooperatifi’nden tedarik edilen ,10 bin adet ipek böceği tohumu bakımları yapılması ve daha sonraki süreçler için Çarşı Mahallesi Akça Sokak’ta bulunan İpek Eller Atölyesi yanındaki binaya yerleştirildi.

Reklam
Reklam

Teslimatın ardından Alanya Koza Kooperatifi Müdürü Muzaffer Durusoy ve Kooperatif yöneticileri Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nu ziyaret etti.

Alanya’daki koza üretimi hakkında bilgi veren Durusoy, İpek böcekçiliğinin geliştirilmesi ve yeniden Alanya gündemine kazandırılması adına yaptığı çalışmalardan dolayı Başkan Sipahioğlu’na teşekkür etti.

Durusoy ve Kooperatif yöneticileri ile dut fidanı dikimi ve ipek böcekçiliğinin geliştirilmesi hakkında bir süre görüşen Sipahioğlu, Alanya’da ipek dokumacılığını yeniden Alanya gündemine taşıyacaklarını söyledi. ’İpek ürünlerinin tüketiminin teşvik edilmesinin önemine dikkat çeken Sipahioğlu, ‘Kale’de Sandık Emin Evi’nin restorasyonunu yaparak ,burayı el sanatları merkezi haline getireceğiz.Bu alanda açtığımız kurs büyük bir önem taşıyor’ dedi. Bu yıl Alanya merkeze bin adet dut fidanı dikeceklerini belirten Sipahioğlu ,gelecek yıl köylere ve beldelere dağıtmak üzere 10 bin adet daha fidan getirteceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

İpekböceği tohumlarının Kozabirlik tarafından ücretsiz dağıtıldığını belirten Durusoy ise,’45 gün sonunda üretilen yaş kozayı Kozabirlik satın alıyor. Bu süre içinde üreticiye böcek bakımı konusunda eğitim, yardım ve ilaçlama hizmeti veriliyor.Devlet her türlü desteği sağlıyor ’’dedi..

Sayılılarla Alanya’da Koza Üretimi :

1990 yılında 2980 kutu ipek böceği dağıtılmış 104 ton yaş koza üretimi elde edilmiştir. 10 yıl sonra 2000 yılında 811 paket- 28 ton üretim , 2010 yılında 800 paket dağıtılmış 23,5 ton yaş koza elde edilmiştir. 2011, 809 kutu dağıtılmış 25.700 kg. koza elde edilmiştir.

Yine 2011 yılında Alanya’da 24 köyde Gazipaşa’da 7 köyde besleme yapılmıştır.

Alanya yaş koza üretimi 20.763 kg. üreticiye dağıtılan 508.000 lira. Gazipaşa’da 4.924 kg. üreticiye dağıtılmış 79.000 liradır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Haberin Devamı İçin Tıklayın
Anahtar Kelimeler: