Jennifer Lawrence Geceleri Et Yemiyor. Neden Mi?

Geç yediğiniz akşam yemeklerine, en azından bir kısmına veda edin!

Geç vakitlerde, televizyon karşısında atıştırmak... Kendimize vakit ayırdığımızın bir numaralı göstergesi.

Öncelikle şunu belirtelim: Günün yorgunluğunu atmak isteyen, biraz olsun keyifle kafa dinlemek isteyen herkes bu zevki hak ediyor.

Reklam
Reklam

Ancak ister doktorunuza sorun, ister internetten araştırın alacağınız yanıt her zaman aynı; geceleri yemek yemek sağlığınıza pek iyi gelmiyor. Hattâ Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Dr. Kelly Allison'un da konuyla ilgili ekleyecekleri var:

Araştırmalar, geceleri yemek yemek gibi hayatımızın normal ritmi dışındaki yeme alışkanlıklarının fazla kiloya, kan şekerinde artışa ve kalp krizi riskine sebep olduğunu gösteriyor.


Bu riski en sert savuşturanlardan biri de Hollywood'un bugünlerde en ön plandaki aktrisi Jennifer Lawrence.

Bu fotoğrafta çok öyle görünmese de, istisnalar kaideyi bozmaz. Jennifer Lawrence filmlerde ve gala gecelerinde görüp görüp hayran olduğumuz formunu, -en azından bir bölümünü geceleri et yememesine borçlu.

Reklam
Reklam

Jennifer Lawrence ile birlikte Amanda Seyfried, Zoe Kravitz ve Kit Harrington'ın da diyetisyenliğini yapan Dalton Wong, geçtiğimiz günlerde Healthista.com'a verdiği röportajda yıldızların formunu korumalarına nasıl yardım ettiğini açıkladı. Dalton Wong'a göre geceleri et yemek vücudunuza aşırı yüklenmenize sebep oluyor; çünkü etin sindirimi, diğer besinlere nazaran hazmı çok daha uzun ve zorlu oluyor. Üstelik uyku ve istirahat esnasında sindiriminiz yavaşlıyor; midenizi daha da zorlamış oluyorsunuz.

Dalton Wong, etin kahvaltı ve öğle yemeğinde tüketilmesini öneriyor. Çünkü bu öğünlerde, gün bitmeden önce eti hazmedebileceğiniz çok daha uzun süreye sahipsiniz.

Reklam
Reklam

Diğer beslenme uzmanları ise bu konuda biraz daha esnekler...

NY Nutrition Group'un kurucusu ve CEO'su Lisa Moskovitz'e göre bu 'gece et yememe' kuralı farklı hayat şartlarında farklı işleyebilir.

Yüksek proteinli besinlerin, sindiriminin daha fazla zaman ve enerji gerektirdiği Lisa Moskovitz'in de kabul ettiği bir gerçek. Ancak bu durum, ne kadar protein tükettiğinize, uyku alışkanlıklarınıza ve geceleri ne kadar aktif olduğunuza göre yeniden ayarlanabilir. Basitçe; 200 gram ve altında et tükettiyseniz bir-iki saatlik sindirim süresinin ardından uykuya dalmanızda hiçbir sakınca yok.


Peki ne yemek lazım?

Yanıt, New York Üniversitesi'nde görev yapan diyetisyenler Abby Langer ve Despina Hyde'dan geliyor:

Reklam
Reklam

Ortalama 200 kalori değerinde olan kompleks karbonhidratlı yiyecekler (örneğin tahıllı besinler), sindirim esnasında salgılatacakları serotonin ile sizi daha sakin bir uykuya hazırlar. Ekleyeceğiniz küçük bir miktar proteinli besin ile kahvaltıya kadar doygun kalabilirsiniz. Ayrıca büyük bir bardak su içmeniz oldukça sağlıklı, ancak kafeinden mutlaka uzak durun...


_Kaynaklar: Buzzfeed.com, Glamour.com, Healthista.com, Washingtonpost.com & Cookinglight.com_