Hakkari’nin Ağaçdibi köyü sakinleri, doğa koşullarına meydan okuyarak, 2500 rakımlı Öküz Vadisi’nde küçükbaş hayvanları için yaz aylarında topladıkları otları kış aylarında kızaklarla indiriyor.
Şehirden 35 kilometre uzaklıkta bulunan 80 hanelik Ağaçdibi köyü sakinleri, yaz aylarında Öküz Vadisi zirvesinde biçtikleri otları dağlarda üst üste toplayarak, kış aylarında kızaklarla köye indiriyorlar. Sabahın erken saatlerinde yanlarına kızak alarak köyden 15 kilometre uzaklıkta bulunan 2500 rakımlı Öküz Vadisi’ne giden köylüler, yaz aylarında biriktirdikleri otları küreklerin yardımıyla kar altından çıkartarak kızaklarla yaklaşık 8 saatte zirveden indiriyorlar. Yüksek rakımda düşen birçok kişinin ayağının kırıldığını belirten Ağaçdibi köylüleri, hayvanlarının aç kalmaması için her yıl zirvede otları kızaklarla indirdiklerini belirttiler.
Yayla yolunun 2 kilometresinin yapıldığını, ancak geriye kalan 15 kilometrelik kısmın halen yapılmadığını ifade eden Necmettin Adıyaman ve diğer vatandaşlar, zor doğa koşullarına meydan okuduklarını belirttiler. Köylüler, “Bizler tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Yaz aylarında dağlarda biçtiğimiz otları kış aylarında kızaklarla indiriyoruz. Yayla yolumuzun 2 kilometrelik kısmı açılmış. Ancak 15 kilometresi kalmış. Programa alınmış, ancak ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Zirveye çıktığımızda bazen kızaklar elimizde kayıyor. Bu yüzden kızaklarla birlikte yuvarlanan arkadaşlarımızın ayakları kırılıyor. Kimisi ise kızaklarla ot çektiği için bel fıtığına yakalanıyor. Kurtların bize saldırmasından korkuyoruz. Ama ne yapalım hayatımız bu işte. Geçimimizi sağlamak için bu işi yapmaya mecburuz” diye konuştular.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz