Mağarada kemik kalıntıları bulundu

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Kadıini Mağarası'nda incelemelerde bulunan Mağara Araştırmaları Topluluğu, mağara içinde insan kafatası ve kemik kalıntıları buldu.

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Kadıini Mağarası'nda incelemelerde bulunan Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mağara Araştırmaları Topluluğu, mağara içinde insan kafatası ve kemik kalıntıları buldu.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/magarada-kemik-kalintilari-bulundu-magarada-kemikler-bulundu/9697/246866/)

Alanya'nın 15 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Oba beldesi Çıtak mevkindeki Kadıini Mağarası'nda 25 Şubat'ta haritalandırma çalışması yapılırken, Mağara Araştırmaları Topluluğu üyesi öğrenciler, sarkıt, dikit, şelale, akarsu ve dar geçitler nedeniyle oldukça zorlu bir yolculuğun ardından mağaranın yaklaşık 400 metre içerisinde iki ayrı yerde onlarca insan kemiği ve kafatasıyla karşılaştı. Gördükleri manzara karşısında şoke olan öğrenciler, kemikleri video kaydına alarak fotoğrafladıktan sonra mağara içerisinde 3 grup halinde ilerlemeye devam etti.

Reklam
Reklam

"YERALTI SULARIYLA TAŞINMIŞ OLABİLİR"

Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırmaları Topluluğu'nda görevli Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğrencisi Yusuf Canbaz, Kadıini Mağarası'nda yaptıkları başlangıç niteliğindeki çalışmanın, araştırmaya değer bulunması halinde profesyonel ekipler tarafından yürütüleceğini söyledi. Birçok galeri ve katmanı olan mağaranın 2,5-3 kilometre uzunluğunda olduğunu tahmin ettiklerini belirten Canbaz, "Kemik ve kafataslarına mağaranın 400 metre içerisinde ve iki ayrı noktada, çamurlu su birikintilerinin içinde rastladık. Bu nedenle kemikleri mağara içine yeraltı sularıyla taşınmış olabileceğini sanıyoruz. Mağaradaki araştırmalarımızın ne kadar süreceği, mağaranın büyüklüğüne ve bizim bu çalışma için ayırabileceğimiz zamana bağlı. Çalışma sonunda çıkardığımız haritayı Türkiye Mağaracılık Federasyonu'na sunacağız" diye konuştu.

14 SAATLİK YOLCULUK

14 saat süren zorlu bir yolculuğa rağmen mağaranın sonuna ulaşamadıklarını belirten Oba Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Satı ise, "Öncelikle ekolojik dengeyi bozmadan, profesyonel bir ekip tarafından bu mağaranın anatomisinin çıkarılması gerekiyor. Sarkıt, dikit, gol, şelale, kemik, kafatası ve yarasalara rastladık" dedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: