Patronların yeni gözdesi tarım

Tarım ve hayvancılık sektörüne yatırım yapma kararı alan işadamlarının sayısı her geçen gün artıyor.

Bu alanlara yatırım yapanlar arasında Koç, Doğan, Cıngıllıoğlu, Arıkanlı, Esas, Silkar, Söktaş gibi holdinglerle, Global, Saray Halı, Sancak, Özler, Öztiryaki ve Orka gibi gruplar da bulunuyor.

Reklam
Reklam

Toprağa yatırım yapanların sayısı katlandı. Bazı işadamları kendi iş koluna hammadde sağlamak için üretim yapmaya çalışıyor. Hobi olarak başlayıp 'toprağını büyütenler de var...

Bu alanda 'ben de varım' diyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş İzmir'in Kınık İlçesi'nde tarıma yöneldi, Çatalca'da da koyun yetiştiriciliği yapıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayici ve işadamı kimliğiyle bilinen patronların tarım ve hayvancılık sektörüne ilgisini, tarımı stratejik görmelerine bağladı. Bayraktar, 'Bitkisel ve hayvansal üretim ciddi bir potansiyel arz ediyor. Büyük gruplar da sektörün bu gücünden pay almak istiyor.

Tarım sektöründeki sanayileşme eğilimi de işadamlarını bu alana yönlendiriyor. Bazı işadamları bu işe gerçekten inanıyor, bazıları da kendi iş koluna hammadde sağlamak için üretim yapmaya başlıyor' dedi.

Çiftçi profili değişiyor
Manisa Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk büyükşehirlerde yaşayan genel müdür, doktor ve avukat gibi birçok meslek grubundan insanların tasarruflarını tarım sektöründe değerlendirmeye yönlendirdiğini söyledi. ''Çiftçi profili değişiyor'' diyen Necdet Türk, çiftçilikle hiç ilgisi olmayan çok sayıda farklı meslek sahibinin bağ bahçe satın almaya başlamasının tarla fiyatlarını da artırdığını anlattı.

Reklam
Reklam

Çorak araziler bile kapışılıyor
Necdet Türk, arazi fiyatındaki artışları da bu ilgiye bağladı:
'Ekili olmayan, fiyatı 3-4 bin lira olan normal tarlanın dönümü, 10-15 bin liraya satıldı. Şimdi de kimse satmıyor. İzmir-Denizli karayolu etrafındaki boş çorak araziler bile kapışılıyor.' En fazla bağcılık rağbet gördü Alaşehir'de tarım alanlarının yüzde 97'sinde bağcılık yapıldığını bildiren Necdet Türk, verimli topraklarda fiyat artışının üç yıl öncesine göre 4-5 kat olduğunu bildirdi. Arazisi en fazla değerlenen yerlerin başında bağ alanlarının geldiğini belirten Türk, "İki-üç yıl önce 2 liranın altında olan 1 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm bir dönem 4 liranın üzerine çıktı. Şu anda 3,80 kuruş. 10 ton üzüm, bugünkü fiyatlarla 38 bin liranın üzerinde para demek, çiftçiyi kurtarıyor. Bu fiyat çiftçiye kazandırınca kimse bağını satmaya yanaşmıyor. Daha önce 5 ila 7 bin lira olan 1 dönüm bağ alanı fiyatı 25-30 bin liraya çıktı. 30 bin liranın üzerinde fiyat verilse dahi kimse satmıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Seralarda 'modern' tarımı uyguluyorlar
- KOÇ Grubu, GAP'ın en büyük tarım ve besicilik işletmesini Şanlıurfa'da açtı. Grup, Denizli Acıpayam'daki devlet üretme çiftliğini de kiraladı.

- DOĞAN Holding, Kelkit'te açtığı Doğu Anadolu'nun en büyük hayvan besi çiftliğiyle AB tarafından ödüllendirildi.

- CINGILLIOĞLU Holding, Niğde'nin Bor ilçesinde 22 milyon dolarlık organik tarım yatırımı yaptı.

- ETHEM Sancak, Ata-Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi ile sektörde faaliyet gösteriyor. l GLOBAL Menkul Kıymetler'in kurucu ortağı Erol Göker, Balıkesir Burhaniye'de 500 başlık bir hayvan işletmesi kurdu.

- RAMSEY'İN sahibi Gürmen Giyim'in ortaklarından Hüseyin Doğan, Aydın Sultanhisar'da 148 dönümlük modern bir sera kurdu.

- SEL Group, Aydın Sultanhisar'da 8 milyon euro yatırımla 65 dönüm sera kurdu.

- ÖZALTIN Holding, Antalya'da 120 dönümlük sera oluşturdu.

- TAHİNCİOĞLU Salihli'de meyve bahçeleri kurdu.

- RİFAT Hisarcıklıoğlu jeotermal seracılığa başladı.

Reklam
Reklam