Piri Reis'in haritasını çiniye işlediler

Muğla'da büyük Türk denizcisi Piri Reis'e ait dünya haritasının renkli ve birebir kopyası, 3 yılda çini üzerine işlendi.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde çini sanatçıları Sibel Uça ve Sibel Akıncı, büyük Türk denizcisi Piri Reis'e ait 'dünya haritası'nın renkli ve birebir kopyasını, 3 yıl süren çalışmanın ardından 'çini' üzerine işledi.

Reklam
Reklam

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Seramik Atölyesi'nde çini eğitmeni olarak çalışan 30 yıllık çini sanatçısı Sibel Uça ve Devlet Su İşleri'nden (DSİ) emekli olan jeoloji mühendisi Sibel Akıncı, Piri Reis'in 1513 yılında tamamladığı dünya haritasının renkli ve birebir kopyasını çini üzerine işledi. 3 yıllık çalışma sonucu çini üzerine yapılan kopyada, Piri Reis'in ünlü haritasındaki Osmanlıca metinler, Türkçe'ye çevrilerek yazıldı.

Eni 90, boyu ise 120 santimetre olan haritanın orijinal boyutlarının kullanıldığı çalışmada, çini üzerine 'Dımdık' yöntemi (nokta vuruşları) ile aktarılan detayların, gerçeği ile birebir olmasına özen gösterildi. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi atölyesinde 2008'den bu yana süren çalışma, 20 parça çini üzerine yapılarak tamamlandı. Renklerin seçiminde orijinal harita üzerinde bulunan renk kalıntılarından yola çıkıldı. Sibel Akıncı, şöyle dedi:

"Ölümsüz olan Piri Reis haritasını, ömür biçilemeyen çini üzerine aktararak daha da kalıcı kılmak istedik. Sabırlı bir çalışma sonucu, boyutları ve harita üzerinde yer alan detaylar birebir korunarak bu çalışma hazırlandı. Harita 1513 yılında renkli olarak yapılmış. Biz de bu noktadan yola çıkarak renkli bir kopya hazırladık. Çok emek verdik ve 3 yılda ancak tamamlayabildik."

Reklam
Reklam

ÇİNİ HARİTA SATILACAK Çini haritanın bir süreliğine Fethiye Belediyesi Kültür Salonu'nda sergileneceğini kaydeden Sibel Uça ise "Çini haritayı satışa sunacağız. Harita satıldığı takdirde yenisini yapmak için yeniden çalışmaya başlayacağız" diye konuştu. Uça, çini harita için henüz bir fiyat belirlemediklerini ekledi.


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz