Piyasalarda tansiyon yüksek

Dolar/TL ABD-Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve jeopolitik risklerin etkisiyle 3.90'ın üzerini test etti. Euro/TL 4.5237 ile rekor kırdı. Bir rekor da 160 lirayı geçen altının gram fiyatında görüldü.

ABD ile Türkiye'nin karşılıklı sınırlı da olsa vize başvurularını kabul etmeye başlamasının ardından hafta başında gerileyen dolar/TL tekrar yönünü yukarı çevirdi.

Reklam
Reklam

Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişelerle dolar/TL bugün 3.90 seviyesinin üzerini test etti, faizler baskı altında kalmayı sürdürdü.

Bu sabah güne 3.87 civarında başlayan dolar/TL gün içinde en yüksek 3.9009 seviyesini test ettikten sonra saat 17:22'de 3.8761/3.8777 seviyesinde işlem görüyor.

Kur her ne kadar günün en yüksek seviyelerinden gerilemiş olsa da gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 4.20 civarında, euro/TL ise 4.5150 civarında işlem görüyor.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3.8350-3.8450 seviyelerinin destek, 3.9100 ve tarihi zirvesi konumundaki 3.9422'nin direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Altında da rekor var

Altının gram fiyatı 160,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Reklam
Reklam

Yükseliş eğilimindeki dolar kurunun etkisiyle tarihinde ilk kez 160,4 lirayı gören gram altın, saat 12.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 160 lira seviyesinde dengelendi.

Dolar kurunun 3,90'ın üzerini test etmesi ve altının ons fiyatının 1.279 dolara çıkmasının etkisiyle altının gram fiyatı rekor tazelerken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 262 liraya, Cumhuriyet altını da 1.068 liraya çıktı.

Analistler, dolar kurundaki yükselişlerin altının gram fiyatını desteklemeye devam ettiğini belirterek, dünya genelinde veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle kur ve emtia fiyatlarında dalgalı bir seyir izlendiğini kaydetti.

Dolar/TL'nin 3,90 direncini kırması durumunda tarihi zirvesi konumundaki 3,9422'nin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, bu durumda gram altındaki yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ve altının ons fiyatı değişmese bile 162 lira seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.

Gözler ABD'de olacak

Reklam
Reklam

Türkiye-ABD ilişkilerine odaklanan piyasalar Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yarın yapacağı görüşmeyi bekliyor.

Yıldırım, dün akşam saatlerinde başladığı ABD ziyaretinde Perşembe günü Washington'da Pence ile bir araya gelecek.

Yıldırım üç gün sürecek ABD ziyaretinde, sınırlı şekilde yumuşayan vize krizinin yanı sıra, Fethullah Gülen'in iadesi, "FETÖ", PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele konularının ele alınacağını söyledi.

Türkiye'deki ABD büyükelçiliği önceki gün sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başladı. Ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de ABD vatandaşlarının vize başvurularının sınırlı ölçüde alınmaya başlandığını duyurdu.

Ancak ABD tarafından gelen ilk açıklamada vize kararının Türkiye'deki misyonda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden, ilk etapta üst düzeyde güvence almalarının ardından geldiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Buna karşın Türk tarafı yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak herhangi bir güvence verilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.