'Sinope'nin başı müzede sergileniyor

Sinop Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Helenistlik döneme ait ve Sinop'a ismini veren mitolojik "Sinope" heykelinin başı, özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisiyle karşılaşıyor.

SİNOP (İHA) - Sinop'ta arkeolojik kazılar sırasında çıkartılan ve Milattan Önce (M.Ö) 7. yüzyıla ait olduğu belirtilen heykel başının 2004 yılında Brüksel'de gerçekleştirilen olan "Hoşgeldin Türkiye Festivali"nde de sergilendiğini hatırlatan Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinope başına paha biçilemediğini söyledi. Tosun, "Sinope heykelinin baş kısmı günümüze ulaşabilmiş. Paha biçilemeyen bu eseri müzemizin içerisinde hemen girişte sergiliyoruz. Sinop'a adını veren Sinope turistlerin büyük ilgisiyle karşılaşıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sinope'nin efsanesi işe şöyle: “Sinope Osopos'un güzeller güzeli kızıymış. Rivayete göre mutlu bir hayatı varmış. Bir gün Zeus kendisini görmüş ve o anda aşık olmuş. Zeus bu; gönlünü kaptırdığını elde etmek için yapmadığı üçkağıtçılık yokmuş. Ama Sinope, Zeus'un bile başını döndürecek bir güzellikteymiş. Bir sabah Sinope'yi görmeye ırmak kenarına gitmiş ve çalıların arasında saklanmış, başlamış beklemeye. Sinope geldiğinde haylaz bir rüzgarı yanına çağırmış ve en zarif haliyle Sinope'nin kulağına 'Senin için Olympos'un tahtından vazgeçsem bana gönlünün tahtını açar mısın?' demesini istemiş. Korku içindeki genç kız Zeus'a kendisine dokunmamasını kız oğlan kız kalmak istediğini söylemiş. Sözüne sadık kalan ve Sinope'ye her dilediğini yerine getirmeye söz veren Zeus, onu kız olarak Karadeniz kıyılarına bırakmış.”