İSTANBUL (İHA) - Döviz piyasasının kalbinin attığı yer olarak bilinen Tahtakale piyasasında işlem yapan borsa simsarları, AB'ye giriş için verilecek müzakere tarihinin dolar ve Euro'da ciddi dalgalanmalar oluşturmayacağını bildirdi. Amerika'nın olası bir Irak operasyonunda da dövizin fazla bir etkilenme yaşamayacağını ileri süren Tahtakale müdavimleri, müzakere tarihi olarak 2005'in verileceğine inanıyor.
Ayaklı borsa olarak tabir edilen Tahtakale'de borsa simsarlığı yapan Atilla Kapıkaya, müzakere tarihinin 2004 veya 2005 olabileceğini kaydederek, "Şu an zaten vatandaş döviz alıyor. Bu hafta bankalarda hep halkın alışları var. Yoksa bankalar doları fazla yüksek alıyorlar. Vatandaş temkinli. Mesela dolar 1 milyon 65 bin iken burada 1 milyon 68 binden dolar alıyorlar. Olası kötü bir kararda doların önü açık. 1 milyon 600 bine kadar çıkar ancak iyi bir haberde 1 milyon 550 ya da daha aşağılara iner. Ancak daha sonra ilerleyen günlerde 1 milyon 600 bine çıkması olası. Şu an doların 10 bin üstüne çıkan Euro için de durum aynı. Avrupa'da Euro değer kazandı. Amerika'da bakanların istifa etmesi Euro'ya yaradı. Dediğim gibi AB'nin sağlam ve istekli olması Euro'ya değer kazandırdı. Eğer Kopenhag'dan iyi haberler çıkarsa döviz açısından durum daha da iyi olur. Ancak piyasa zaten kötü haberi aldı" dedi.
Olası bir Irak operasyonunda Türk lirasının yükseleceğini ifade eden Kapıkaya, "Bu durumda Euro ve altın değer kazanır. Çünkü kullanım olarak altın ve Euro daha kolay. Özellikle altının önü açık" diye konuştu.
"MÜZAKERE TARİHİ PİYASAYI FAZLA ETKİLEMEZ"
"Müzakere tarihi piyasayı fazla etkilemez" diyen borsa simsarı Osman Aytaç da "Şu anki durum zaten kötüye yakın. Doların olacağı en yüksek nokta 1 milyon 600 bin lira. Olumlu bir haber çıkması durumunda dolar 1 milyon 500 bin liraya kadar düşer. Yani tarihin uzak ya da yakın olmasının piyasayı fazla etkileyeceğini sanmam" şeklinde konuştu.
Öte yandan, ABD'nin Irak'a düzenleyeceği olası bir saldırıda da uzun vadeli olarak doların şansının Euro'ya göre daha zayıf göründüğünü söyleyen Aytaç, "Bu noktada Euro daha ağır basıyor. Türkiye bu savaşta aktif olarak yer almadığı sürece döviz fiyatlarında bir yükselme olmaz. Türk Lirası cazibesini korumaya devam edecek" dedi.
"TÜRKİYE BÜTÜN KRİTERLERİ YERİNE GETİRDİ" Borsayı yakından takip eden Adnan Kapıkaya ise borsanın ve döviz piyasalarının şu anda gelebileceği son noktaya geldiğini söyledi. Kapıkaya, "Türkiye bütün kriterleri yerine getirdi. ABD'nin Türkiye'nin arkasında olmasından dolayı Kopenhag'dan 2005'in altında bir tarih çıkacak. Eğer bu tarih 2005 ya da üstü bir tarih olursa bu dövizi kesinlikle etkilemez. En fazla 1 milyon 500 veya 1 milyon 580 bin lira civarına kadar bir düşüş olur. Ancak 2004 tarihi olursa piyasalar çok hızlı bir şekilde 1 milyon 500 bin lira seviyesine satış olarak gelir. Bunun en güzel sinyali Londra'dan bankalar arası döviz satışlarıyla geliyor. Benim bakış açıma göre eğer bu gün dolar 1 milyon 600 bin liralara çıkmış olsaydı, tarihte bir anlaşmazlık olduğunun işareti olarak sayabilirdik bunu. Ancak gelen bu sinyaller de gösteriyor ki dolar şu anda 1 milyon 500-1 milyon 560 lira seviyesinde. Demek ki müzakere tarihi konusunda bir sorun yok. İnsanlar döviz fiyatları noktasında en kötü fiyatı satın aldı zaten. En kötüsü 1 milyon 580 bin lira ama iyimseri 1 milyon 520 bin lira" dedi.
"HALK PANİK YAPMASIN"
Türkiye'de AK Parti'ye güven olduğu sürece insanların döviz almayacağını öne süren Kapıkaya, "Alanlar ise hazine bonosundan reaksiyonu yapıyor. Sonuç olarak Türkiye AB'ye girdiğinde halk dolar satmak için geri gelecek. Çünkü şu anda en cazip olan hazine bonoları, faizler, riski sevenler de IMKB 30 endeksinde yüzde 20'lik bir yatırım yaparlar. Öte yandan mali miladın kalkması, yurtdışına kaçan 80 ile 100 milyar doların Türkiye'ye geri geleceği sinyallerini verdi. Türkiye AB'ye girdiğinde yabancı yatırımcılar Türkiye'ye girecek ve Türkiye'de ihalelere katılacak. Bu da dolara olan talebi düşürecek. İnsanlar dövizde aşırı dalgalanma beklemesinler. Doların çıktığı her yerden satış gelecektir. Halk panik yaşmasın" şeklinde konuştu.
Adnan Kapıkaya, olası bir ABD-Irak savaşında dövizin aşırı etkilenmeyeceğini de belirterek, "Amerika'nın Irak'a girmesi durumunda bile 1 milyon 560 bin lira olan dolar en fazla 1 milyon 600 bin lira olur. Çünkü insanlarda beklenti bitecek. Savaş olayı bitince insanlarda da beklenti bitecek ve insanlar yatırıma gidecek. Faizlerin düşük olması ve enflasyon oranının yüzde 20'lere çekilmesinden dolayı dövize talep duracaktır. Halk panik yapmasın, AB'ye girmesek bile dövizde olacak değişiklik 20-30 bin liradır" şeklinde konuştu.