Taksi şoförleri zam istiyor

Almanya'nın büyük şehirlerinde taksi sayısının hızla artması yıllardır bu işle uğraşan taksicileri zor durumda bırakıyor.

Benzin ve araba yedek parçalarının fiyatlarının pahalanmasına sigorta primleri de eklenince taksicilerin ailesini geçindirmesi giderek zorlaşıyor. Münihli taksiciler sorunu çözmek için zam talebinde bulundu.

Reklam
Reklam

Sayıları giderek artan taksi şoförleri, hayat pahalılığı da eklenince yol ücretlerine zam yapılmasını istiyor. 3 bin 400'den fazla taksinin hizmet verdiği Almanya'nın büyük kentlerinden Münih'teki taksi şoförleri de çareyi yol ücretlerine zam yapılmasında görüyor. Bunun için Münih şehir yönetimine resmi müracaatta bulunan taksiciler, şehir yönetimini ikna etmeyi başardı. Taksi şoförleri şimdi belediye meclisinin onayını bekliyor.

Almanya'da taksi yol ücretlerini her şehrin kendisi belirliyor. 1 Aralık tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni tarifede taksi şöförleri kilometre başına 10 Cent zam istiyor. Bunun dışında taksiciler, en düşük yol ücretinin 3,50 Euro olmasını, beş kilometre mesafeye kadar km başına 1,80 Cent, 6 ila 10 km arası km başına 1,60 Euro, 11. km'den itibaren 1,50 Euro almak istiyor. Tarifeye göre taksiciler, yolculardan bekleme ücreti olarak en fazla 27 Euro ve şehir merkezinden havalimanına ve fuar alanına 59 Euro alabilecek.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili Zaman'a açıklamada bulunan taksi şoförü Harun Polat, benzin ve araç parçası fiyatlarının sürekli artması karşısında zammın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Çoğu şoförün elde ettiği geliri taksi sahibi ile yarı yarıya bölüşme karşılığında çalıştığını sözlerine ekleyen Polat, taksi şoförlerinin buna ek olarak bir de sosyal sigorta primleri ödediği hatırlatmasında bulundu.

Diğer bir taksi şoförü Tarık Söğünmez ise en son zammın 3-4 yıl önce yapıldığını belirterek, yol ücretlerinin benzin fiyatları ile doğru orantılı olarak artırılması gerektiğini dile getirdi. Söğünmez, müşterilerin yapılan zamma ciddi anlamda tepki göstermeyeceklerini tahmin ettiğini ifade etti.

3 milyondan fazla insanın yaşadığı Berlin'de ise yaklaşık 7 bin 600 taksi her gün yolcu taşıyor. Bu da başkent Berlin'i aynı zamanda taksicilik sektörünün başkenti haline getirmiş durumda.

Almanya tarihinde hiçbir zaman bir şehirde bu kadar taksi olmadığı kaydediliyor. Ne var ki, taksi sayısının bu kadar yüksek olması taksicilerin her gün vermesi gereken hayat kavgasını da bir hayli zorlaştırıyor. "Eskiden 8 saatte kazandığım parayı şimdi ancak 20 saat içerisinde kazanabiliyorum." diyen Berlinli bir taksi şoförü durumun içler acısı olduğunu anlatıyor: ''Yaklaşık 7 bin 500 taksi her gün Berlin sokaklarında. Büyük olayların olduğu günler işler iyi. Ama normal günler için çok fazla taksi var.'' Berlin'deki şoförleri de zorlayan bir başka mesele durmadan artan akaryakıt fiyatları. Almanya'da son on sene içerisinde akaryakıt fiyatları iki kat arttı.

Reklam
Reklam


Anahtar Kelimeler: