Teknik analiz

Kısa vadede endeks için 67.000-68.200-68.600 direnç, 66.600-66.000-65.500 destekler olarak kabul edilebilir.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Reklam
Reklam

Dün güne satıcılı başlayan piyasada 67.400 civarından açılış yapan endeks 67.352 seviyesini test ettikten sonra seansın ilk yarısını 67.430-67.700 aralığında dalgalı geçirdi. Seansın ikinci yarısında ise alımların etkili olduğu piyasada artıya geçen endeks ilk seansı yüzde0,21 oranındaki artışla 67.951 düzeyinden tamamladı. Ancak ikinci seansa yine satışların etkisiyle zayıf başlayan endeks bir süre 67.600 seviyesinde tutunma çabası verse de başarılı olmadı ve 67 bin seviyesinin altına hızlı bir düşüş yaşayarak günü yüzde1,67 oranındaki düşüşle 66.675 seviyesinden kapadı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere bu haftaya satış baskılarının etkisiyle zayıf başlayan endeksin dün yaşanan satış eğilimine karşı güçlü bir duruş gösteremediği söylenebilir. Daha önceki bültenlerimizde 21 günlük hareketli ortalamanın ve kanal formasyonunun alt sırını olan 67 bin seviyesinin önemli bir destek olduğu ve bu seviyenin altına yaşanacak sarkmaların, trend dönüşümü için ilk sinyaller olarak kabul edilmesi gerektiğine dair görüşümüzü ifade etmiştik. Bu açıdan dün hem bu seviyenin altında kapanış yapılması hem de kanal formasyonunun dışına çıkılması trendin devamı açısından önemli risk unsurudur. Ayrıca dün yaşanan bu satışın işlem hacminde yaşanan nispi artışla birlikte gerçekleşmesi de bu
riski teyit edici niteliktedir.

Reklam
Reklam

Dün yaklaşık 1400 puanlık bir bant içinde hareket ederek gün içi gördüğü en düşük değere oldukça yakın bir kapanış gerçekleştiren endeksin bugün tepki amaçlı en azından yeniden 67 bin seviyesinin üzerine çıkma çabası içine girebileceği söylenebilir. Ancak hızlı düşüşlerden sonra gelmesi olağan bu tepki alımlarının yeniden formasyona bir dönüş çabası mı yoksa sadece tepki düzeyinde mi kalacağı bugün ve yarın yaşanacak hareketlilik ile kesinlik kazanacaktır. Bu nedenle yeni pozisyon açılmasında dikkatli olunmasını, hareketli ortalamaların üzerinde kapanış yapılmasının beklenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Teknik göstergeleri incelediğimizde kısa vadeli olanlardan CCI ve William’s R’ın yeniden aşırı satım bölgesine girdikleri görülmektedir. 100 referans çizgisinin altına inen Momentum’un da düşüş hareketine devam etmesi yükselen kanal formasyonunun yeniden aktif hale gelmesi konusunda engel teşkil etmektedir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisinin altındaki seyrine devam ederken, Trix’in düşüş yönünde bir seyir izlemektedir. Daha önceki bültenlerimizde, Bollinger Band’ın yeniden daralma eğilimine girmesinin endeksin yükselişi için bir taraftan baskı unsuru olmaya devam etse de diğer taraftan satışların etkili olduğu ortamda gün içi sert hareketlerin sınırlanması açısından olumlu olabileceğine dikkati çekmiştik. Nitekim son günlerde yaşanan seyir bu görüşümüzü teyit eder niteliktedir. Sonuç olarak, endeksin kanalının alt sınırını altını test etmesinin ardından dün kanalın dışına çıkması, formasyonun bozulma ihtimalini daha artırmıştır. Olası tepki alımları sonrasında satışların yeniden etkin olması ve 66.600
seviyesinin de altında kapanış yapılması durumunda mevcut pozisyonların azaltılmasını ve/veya VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz.

Reklam
Reklam

Kısa vadede endeks için 67.000-68.200-68.600 direnç, 66.600-66.000-65.500 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yanda sağdaki grafikte de görülebileceği üzere, dün sert bir düşüş yaşayan piyasada kısa vadeli trendinin altına inerek 3.72 cent düzeyinden kapanış yapan endeksin 3.66 cent seviyesindeki gap bölgesine kadar gerilemesini sürdürme olasılığı yeniden artmıştır. Mevcut durumda trendi kesintiye uğrayan endeks için 3.72-3.66-3.62cent destek, 3.78-3.80-3.84 cent ise direnç konumundadır.