TEOG soruları için bekleyiş şimdiden başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin girdiği, liseye yerleştirme işlemlerinde büyük önemi olan TEOG sınavları ilk yarıda 23-24 Kasım'da yapıldı. Sınavların ilk ayağı 23 Kasım'da tamamlanırken, ikinci oturum 24 Kasım'da gerçekleştirildi. TEOG süreci sadece sınavın yapılması ile bitmeyen bir süreç olduğu için öğrenciler uzun süreler bu maratona hazırlık yaptılar. TEOG sınavlarından alınan puanların yanı sıra, bu sınavlarda öğrencilerin eksikliklerini tespit etmesi ve zayıf yönlerini güçlendirmesi gerekiyor. Sınavların ikinci oturumu sonrasında TEOG soruları ve cevapları için beklediler. TEOG soruları konusunda açıklamanın çok merak edilmesi her sınav sonrasında olduğu gibi bu süreçte de oldukça normal. Öncelikle sınavdan çıkan adaylar için, ardından bu sınavlara giremeyen ancak mazeret sınavlarına girecek adaylar için ayrı önem taşıyor TEOG soruları... Yine TEOG puan hesaplama işlemi yapacak olanlar da TEOG soruları ve cevaplarının açıklanmasını bekliyordu.
TEOG I. OTURUMDA HANGİ SINAVLAR YAPILDI?
TEOG'un 23 Kasımdaki ilk oturumunda öğrenciler Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına girdiler ve her alanda 20'şer soruya yanıt verdiler. İlk oturumların tamamlanmasının ardından TEOG sorularına verdikleri yanıtların doğruluğunu öğrenmek isteyen adaylar merakla TEOG soruları ve cevapları hakkında MEB'den yapılacak açıklamaya göz diktiler. Henüz sınavın ardından geçen kısa sürede hafızalarındaki bilgiler tazeyken doğru değerlendirme yapmak isteyen öğrenciler MEB'in açıklamasını bekliyor. Bugün saat 09.00'da başlayan sınavlar 12.00'de tamamlandı. 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen TEOG sınavları hakkında en doğru netice tabiki puanların açıklanması ile ortaya çıksa da, öğrenciler TEOG soruları üzerinden sonuçlara dair tahminler yürütebiliyorlar.
TEOG II. OTURUMDA HANGİ SINAVLAR YAPILDI?
Yarın yani 24 Kasım'da yapılacak ikinci oturumlarla TEOG sınavları tamamlandı. 24 Kasım'da öğrenciler 09.00'da Fen Bilimleri, saat 10.10'da T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, saat 11.20'de ise Yabancı Dil sınavlarına girdiler. Bu sınavlarda yine öğrencilere 20'şer soru yöneltildi ve 40'ar dakika süre verildi. Tenefüsler ise 30 dakika oldu.
970 merkez, 16 bin 235 okul, 93 bin 342 salon, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkez, 21 okul ve 72 salonda yapılan sınavlarda toplam 60 soru soruldu. Öğrencilere her oturumda bu 20 soru için 40’ar dakika süre verildi. Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçıkları kullanılıyor ve yarınki oturumlarda da bu uygulama sürecek. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava girdi.
TEOG SORULARI AÇIKLANDI
TEOG soruları konusunda heyecanlı bekleyiş sürse de henüz sorular ya da cevapları açıklanmış değil. Kısa süre içerisinde bir değerlendirme yapmak isteyenler burada MEB'in açıklamalarını takip ediyor. TEOG'un ilk oturumları tamamlansa da, yarın sınavların ikinci oturumları yapılacak. Önceki yıllara baktığımızda TEOG soruları ve cevaplarının sınavın tüm oturumlarının tamamlanmasının ardından açıklandığını görmekteyiz. Yani muhtemelen yarınki oturumların saat 12.00'de bitmesinin ardından gelen saatlerde MEB soruları ve cevapları öğrenci, öğretmen ve velilerle paylaşacak. MEB'in resmi internet sitesinden paylaşılacak bu bilgiler üzerinden değerlendirme yapılabilecek.
SINAVA GİRME ŞARTLARI
Ortaokul Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları 2016–2017 öğretim yılında örgün ortaokulların 8'inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve açık öğretim ortaokulunun 8'inci sınıfında öğrenimine devam ediyor olmak. Yurt dışında Bakanlığımıza Bağlı Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları 2016–2017 öğretim yılında yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların 8'inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.
Yurt dışında ve KKTC'de Bakanlığımıza Bağlı Olmayan Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/ Konsoloslukları aracılığıyla, 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan “MEB Denklik Yönetmeliği” esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilen öğrencilerden, Türkiye'deki 8'inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak.
25 KASIM CUMA GÜNÜ OKULLAR TATİL Mİ?
TEOG sınavlarının 23-24 Kasım'da yapılması ile 25 Kasım Cuma günü okulların tatil olup olmayacağı merak konusuydu. Önceki yıllarda olduğu gibi Cuma günü eğitim ve öğretime devam edilecek.
TEOG PUAN HESAPLAMA MEB'DE
TEOG puan hesaplama işlemi için MEB'in hizmetinden yararlanabilirsiniz. MEB'in Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü sayfasını kullanarak TEOG puan hesaplamanızı yapabilirsiniz. Bu hizmet için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
TEOG puanınızı hesaplamak için tıklayın
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
a. Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır.
b. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.
c. Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucuyla okutulacaktır.
ç. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır.
d. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.
e. Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı;
[(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.
f. 8'inci sınıfta her dönem için uygulanan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.
g. Salon görevlilerince kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin, kopya sonucu iptal edilen o dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.
ğ. Engelinden veya başka bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yıl sonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacaktır. Tüm hesaplamalar virgülden sonra dört basamağa kadar yapılacaktır.
h. Soru iptali olması durumunda ilgili soru o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecektir.
Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması
Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması
Ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması
Öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.
TEOG YEP NEDİR?
TEOG YEP (Yerleştirme puanı) öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanını TEOG sınav puanına eklenip 2'ye bölünmesi ile elde edilmektedir. Bu işlemle elde edilen puan liseye geçişte yerleştirme işleminde kullanılmaktadır.