İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Yılmaz Güngör, bayramlarda tüketim patlaması yaşanan ucuz şeker, çikolata ve tatlıların kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, aksi halde bunların ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebileceğini söyledi. Ucuz ve kalitesiz şeker, çikolata ve tatlıların şişmanlık ve kalp krizi riskini artırdığını hatırlatan Güngör, şekerde kalitesiz hammadde, isim verilmeyen katkı ve boya maddelerinin, çikolatada ise gerçek çikolata ve çikolata yağının kullanılmamasının maliyeti düşürdüğünü kaydetti.
Güngör, "Şeker ve çikolata üreticileri, bu mamullerin kaliteli olanlara benzemesi için sentetik boyalar ve maddeler kullanıyor. Bu şekilde halkın sağlığıyla oynanıyor. Özellikle süt kullanılan beyaz çikolatada, saklama şartları sağlıksız olursa sandonelya denilen bir bakteri ürüyor. Bu bakteri ise gıda zehirlenmesine yol açıyor. Kansere sebep olan kalitesiz ve ucuz ürünler tüketildiği için insanlar kanserle savaşır hale geldi. Eskiden onkoloji ünitesine gelen insanlar belli bir yaşın üstündeydi. Günümüzde ise yediden yetmişe herkes kanserle savaşıyor" dedi.
Gıda zehirlenmesinin enfeksiyon hastalıklarının yüzde 70'ini teşkil ettiğini anlatan Güngör, bu durumun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin başına bela olduğunu söyledi. Güngör, 1937'de Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan 'Gıda Maddeleri Tüzüğü'nün, teknolojinin gelişmesi sebebiyle bugünün şartlarına cevap vermediğini savundu. Güngör, halkın bayramın gelmesiyle birlikte bol miktarda yenilen şeker, çikolata ve tatlıları alırken, ürünün TSE damgası taşımasına, ambalajlı olmasına, üretim ve son kullanma tarihine dikkat etmelerini istedi.
(İHA)