Uyuşturucu maddelerin en büyük özelliği toksin etkisinin bulunması, keyif verici özellik taşıması, alışkanlık yaparak devamlı kullanma ihtiyacı göstermesi ve zamanla artan dozda alınma gereğini hissettirmesidir.
Eroin: En tehlikeli ve en fazla bağımlılık yapan uyuşturucu çeşididir. Eroin, morfinin asetik asit anhidriti veya asetilklorür'le tepkimeye girmesiyle elde edilir. Genellikle şeker, süt şekeri, glikoz, kinin veya diğer maddelerle karıştırılarak piyasaya sürülür. Öldürücü dozu 60 mg'dir. Çok çabuk alışkanlık yapar. Normal insanlarda 7 kez kullanıldıktan sonra (psikopatlarda ise ilk şırıngadan sonra) başlar. Bağışıklılık nedeniyle alınan doz miktarı her defasında artar.
Esrar: Hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yetişebilen dişi Hint kenevirinden elde edilir. Bitkinin yaprakları üzerindeki reçine, esrar çıkartılması ve elekten geçirilmesiyle elde edilir. Esrarın insan beyni, ciğerleri, kalbi ve üreme sistemi üzerende olumsuz etkileri vardır. Kişi önce hoş duygular hissederken, daha sonra çılgınlık ve devamlı kullanımda ise deliliğe yol açar.
Haşhaş: Haşhaşın kapsülü çizildikten sonra içinde süte benzeyen yapışkan bir sıvı akmaya başlar. Bu sıvı kuruduğu zaman kahverengiye dönüşür ve sertleşir. Afyonun, kuvvetli biraz amonyağa veya bayatlamış üreye benzer bir kokusu ve çok acı bir tadı vardır. Buna ham afyon adı verilir.
Morfin: 1805 yılında Fredrick Serturner tarafından afyondan ayrılarak elde edilmiştir. Afyon birleşiminde yüzde 8-20 arasında morfin bulunur. Saf morfin, beyaz billuri bir tozdur, suda çözülmez ve asitlerle suda çözülen tozlar meydana getirir. Afyonun kimyasal yollarla ayrımından elde edilen morfin, kapsül blok, tablet veya sıvı şeklinde bulunabilir. Çabuk alışkanlık yapar. İnsanlar için çok etkili, çocuklar için ise zehirleyicidir. Öldürücü dozu 200 mg'dir. Morfin ilk kullanıldığında canlılık ve kuvvet verir, daha sonra ise sersemlik, uyku hali, gözbebeklerinin küçülmesi, fiziki faaliyetlerinin azalması, bulantı, kan basıncının azalması, yüz renginin solması kusma, kabızlık, kaşıntı ve solunum durgunluğu gibi etkileri vardır.
.