“Yargıda ödenek üstü ve dışı harcama yok”

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, bugüne kadar yargıda ödenek üstü ve dışı bir...

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, bugüne kadar yargıda ödenek üstü ve dışı bir harcama yapılmadığını belirtti.
Adalet Bakanlığı tarafından Antalya Kundu Adalet Teşkilatı Güçlendirme Vakfı Tesisleri’nde, 13-27 Ekim tarihleri arasında düzenen ‘Yargının Mali Yönetimi’ konulu toplantı devam ediyor. Yargı hizmetlerinin kaliteli ve etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışma toplantılarına, Türkiye genelindeki ağır ceza merkezi, il cumhuriyet savcıları ile bölge idari mahkeme başkanları katılıyor.
Toplantı hakkında bilgi veren Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, ‘Yargının Mali Yönetimi’ konulu toplantıların 4 dönem halinde gerçekleştirildiğini söyledi. Bu dönemlerde mali mevzuat konusunda yargı çalışanlarına uygulamayı ve uygulamadaki yeni gelişen sistemi anlattıklarını ifade eden Çakın, yargı mensuplarının ayrıca burada görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti. Yargıdaki harcamalar hakkında da bilgi veren Akın Çakın, harcamaların titizlikte yapıldığını belirtti. Bugüne kadar yargının ödenek üstü ve dışı harcama yapmadığına dikkat çeken Akın Çakın, zaman zaman savcı ve hakimlerin meslekten kaynaklanan titizlikleri nedeniyle mali harcamalarda kılı kırk yaran titizlik gösterdiklerini belirtti.
Bu nedenle harcamalarda bazen gecikme olduğunu ifade eden Çakın, “Asıl sıkıntı, bize tahsil edilen parayı, seri bir şekilde ihtiyaca uygun olarak harcayamamak. Bunu özellikle belirteyim. Mevzuata uygun bir şekilde, parayı ihtiyaca uygun bir şekilde seri olarak nasıl harcarız? Burada bunu tartışıyoruz.” dedi.
Adalet Bakanlığı’nın, genel bütçeden yıllık yüzde 1 ila 1,5 civarında pay aldığını söyleyen Çakın, kesin kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nden çıkacağını ifade etti. Bu yıl yüzdelik payı artırmak için talepte bulunduklarını kaydeden Çakın, gerekçe olarak da şunları söyledi: “Son yıllarda ciddi bir atılım yaptı yargı. Ve yatırımlar arttı. Buna paralel olarak, yeni kurulan adliyeler hem kapasite olarak eskilere göre büyük. Buna paralel olarak giderler artıyor. Kullandıkları enerji, tüketim olarak eskiye göre çok artış var. Bu amaçla Adalet Bakanlığı olarak Maliye Bakanlığı'yla görüştük. Onlara yeni açılan adliyelerimizi anlattık. Bunların harcamalarının arttığını ifade ettik. Bölge adliyeleri için de alt yapı çalışmalarının devam ettiğini berttik. Maliye Bakanlığı da bizim istediğimize uygun olarak bir miktarda artış sağlamış. TBMM’ye de bunu anlatarak daha iyi bir sonuç alacağımızı umuyorum.

Reklam
Reklam


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz