Saldırıya açık halde bekleyen hedef ise kredi kartları değil, neredeyse tümü halen Windows XP ile çalışan ATM’ler.
Microsoft’un 2001 yılında hizmete soktuğu ve 3 ay sonra resmi desteğini keseceğini belirttiği Windows XP, hacker’lar için çok büyük bir saldırı potansiyeli oluşturuyor. Nedeni, güvenlik altyapısı modern PC işletim sistemlerine kıyasla çok geride olan Windows XP’nin, küresel alanda ATM’lerin yüzde 95’inde kullanılıyor olması.
Microsoft Türkiye’nin verdiği bilgiye göre, 8 Nisan 2014’te fişi çekilecek bir yazılım olmasına rağmen, Windows XP’nin Türkiye’deki kullanım oranı PC’lerde yüzde 20 seviyesinde. Bu durum, diğer işletim sistemlerini kullanlara kıyasla, Windows XP kullanıcılarını 6 kat daha büyük bir güvenlik riski altına sokuyor.
ABD’nin en büyük ATM tedarikçisi NCR ise XP’nin küresel ekonomiye ciddi bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu: Küresel alanda ATM’lerin yüzde 95’i Windows XP ile çalışıyor. Kısaca, hacker’lar tarafından ele geçirilen bankamatiklerin para saçmaya başlaması, dünyanın birçok yerinde kaosa neden olabilir.
MICROSOFT’TAN ACİL ÖNLEM
Microsoft’un, Windows XP’nin fişini çekeceğini açıklamasıyla alarma geçen NCR, ATM yazılımlarının güncellenmesi gerektiğini belirtti.
Bloomberg Businessweek’e göre sadece ABD’de 420 bin ATM risk altında. Verilere göre, ABD’deki ATM’lerin sadece yüzde 15’i Windows 7 ile çalışıyor.
Yaşanan paniği fark eden Microsoft, geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamada Windows XP’nin kötü amaçlı yazılımlara karşı korunması için 14 Temmuz 2015’e kadar teknik destek verileceğini açıkladı.
Windows 9’u 2015 ortalarında sunması beklenen Microsoft’un ATM güvenliği için finansal kurum veya devletlerle işbirliği yapıp yapmayacağı belirsiz.