ÇORUM (A.A) - Gazi Nogay - İsmail Çimen - Çorum'un Osmancık ilçesinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılan ve 523 yıldır kullanılan 250 metre uzunluğundaki köprünün rivayete dayalı ilginç hikayesi duyanların ilgisini çekiyor.
Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Nehri'nin ortasından geçtiği iki yerleşim yerinden birisinin Osmancık olduğunu, ilçenin Kızılırmak'ın nimetlerinden daha fazla yararlanmak için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
İlçeyi ikiye bölen Kızılırmak'ın üzerinde iki köprü bulunduğunu ve ulaşımın bu köprülerden sağlandığını dile getiren Yazıcı, Osmanlı padişahlarından 2. Bayezit tarafından 1484-1489 yıllarında yaptırılan Koyunbaba Köprüsü'nün 523 yıldır kullanıldığını ifade etti.
Toplam 250 metre uzunluğa sahip, trafikte iki aracın karşılıklı geçiş yapabildiği kemerli köprünün 15 gözünün bulunduğunu dile getiren Başkan Yazıcı, köprünün mimarının isminin bilinmediğini kaydederek yapılışı konusundaki rivayeti şöyle anlattı:
"İlçemizin yanı sıra dünya barışı için de önemli bir sembol olan Koyunbaba, Anadolu erenlerinden bilinir. Osmancık bölgesine gelip yerleşmiş, insanları hak ve adalet yoluna çağıran bir isimdir. Hem Alevi vatandaşlarımızın hem de Sünni vatandaşlarımızın sahip çıktığı bir isimdir. Koyunbaba, Fatih Sultan Mehmet ve 2. Bayezit devrinde yaşamış bir evliyadır. Rivayete göre, 2. Bayezit Amasya'da şehzadeyken, babası Fatih Sultan Mehmet'in ölüm döşeğinde olduğunu ve padişahlık için İstanbul'a çağrıldığını öğrenir."
Şehzadenin bunun üzerine Osmancık üzerinden İstanbul'a giderken, azgın ve coşkun Kızılırmak'tan nasıl geçeceğini bilemediğini ve Koyunbaba'dan yardım istediğini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:
"Koyunbaba da 2. Bayezit'i nehrin karşı tarafına geçirebileceğini ancak bunun karşılığında bir isteği olduğunu söyler. İsteği de, Bayezit'in padişah olması durumunda Kızılırmak'ın iki yakasını birleştirecek bir köprü yaptırmasıdır. Daha sonra Bayezit padişah oluyor ancak devlet işleri dolayısıyla verdiği sözü unutuyor. Bunun üzerine Koyunbaba'yı iki kez rüyasında köprü yaptıracağını anımsatırken gören 2. Bayezit, köprüyü yaptırır ve Koyunbaba'nın adını verir."
-Restorasyon çalışmaları-
Koyunbaba Köprüsü'nün hem adı hem varlığıyla ilçenin en büyük zenginliği olduğuna ayrıca yanında bulunan binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Kandiber Kalesi ile bir bütünlük oluşturduğuna dikkati çeken Başkan Yazıcı, "Köprünün yapımını gerçekleştiren mimarın kim olduğu bilinmese de böylesine güçlü bir yapının mimarının da güçlü bir isim olduğu açıktır. Osmancık'ı yeniden kurabiliriz ama bu köprüyü yeniden inşa etmemiz ve bu değeri kazandırmamız mümkün değil" dedi.
Köprünün restorasyonu için girişimlerde bulunduklarını ve proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
"Milletvekillerimizin de desteğiyle Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tarihi Köprüler Şubesi'ne Koyunbaba Köprüsü'nün projesini hazırlattık. Bununla birlikte Obruk Barajı'ndan Boyabat Barajı'na kadar 90 kilometrelik alanı kapsayan Kızılırmak Islah Çalışması yapılacak. Şehir içi geçişi sağlı-sollu 5 kilometre taş duvar olacak. Kızılırmak ıslah projesi de bizim için iyi bir fırsat oldu. Bu sayede köprünün tüm gözleri de açılacak. Köprümüzün 15 gözünden 8'i kapalı durumda, buralardan su akmıyor. Hem köprünün hayatiyetini uzun süre devam ettirmesi için hem de bu güzelliğin tam anlamıyla açığa çıkarılması için bütün gözlerinin açılmasını istiyoruz. DSİ çalışmasını buna göre hazırlıyor. 3-5 yıl içerisinde tüm bu çalışmalarımızı tamamlayacağız. Restorasyonun yanı sıra aydınlatma işi de yapılacak ve köprümüz için bambaşka bir güzellik oluşturacak."
Köprünün yanı sıra Kandiber Kalesi'nin de restore edileceğini bildiren Yazıcı, belediye olarak hazırladıkları restorasyon projesi kapsamında surların sağlamlaştırılacağını ve aydınlatılacağını ayrıca kalenin içerisinde kafeterya ve oturma alanları yapılacağını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz