Euronews'in haberine göre Kedi dilinin yapısından ilham aldığını belirten araştırmacı Alexis Noel, evde bulunduğu bir gün kedisinin kucağına oturduğunu, kıvırcık ve tüylü battaniyeyi yalamaya başladığını belirtiyor.
Araştırmasıyla ilgili bilgi veren Noel, "Tez çalışmam için evdeydim, bir süre ara verdim ve kanepede oturdum. Üzerimde mikrofiber battaniye vardı. Bu sırada ev kedimiz Murphy de gelip kucağıma oturdu. Battaniyenin güzel koktuğunu düşünmüş olmalı ki yalamaya başladı. Ona dikkatlice bakıyordum, bu arada dilinin ilmeklerin arasına yapıştığını gördüm" ifadelerini kullandı.
Murphy'nin dil hareketi Noel'i, kedisinin dilinin pürüzlü yüzeyinin insanoğlunun kullanımı için nasıl tasarlayabileceğini ve bu hareketi model alarak çoğaltılıp çoğaltılamayacağını düşünmeye itti.
"HİKAYE BURADA BAŞLADI"
"Hayretler içerisinde kaldım" diyen Alexis Noel, "Önce kedimin dilinin neden ilmeklere takıldığını merak ettim. Sonra da kedi dilinin zımpara kağıdı gibi olduğunu düşündüm. Sonra laboratuvara döndüm. Şans eseri dondurucuda kedi dili vardı, yapısını mikroskopla çok yakından inceledim. İşte tüm hikaye burada başladı" diye konuştu.
Kaydettiği görüntüleri hızlandırılmış bir şekilde izlediğini ifade eden kadın araştırmacı, kedi dilinin ön kısmının keskin, pençe şeklindeki dikenlerle donatılı olduğunu keşfetmiş.
Hatta daha yakından incelediğinde dikensi kancaların üzerinde delikli bir kepçeye benzer boşluklar görmüş.
Bu özelliğin kedigillerin birçoğunda aynı yapıda olduğu dile getiren Alexis Noel, "Aslında kedi pençesine çok benzeyen bir şekle sahipler. Yani üstü kavisli altı kıvrım şeklinde. Ancak pençeden farklı olarak omurganın en alt tarafında U şeklinde bir kanal var." dedi.
Kalın tüylü cildin altına salya ulaşmasının kedi bakımının temel taşı olduğunu ifade eden Noel, deney amaçlı olarak da kedinin dilini kürk yüzeyine bastırdığında, salyanın içeriye nasıl ulaştığını görmek için omurganın üzerine boya damlattığını belirtti.
Deneyinde omurlar olmadan kedi salyasının cilde tamamen ulaşamayacağı ortaya çıktığını fark etmiş.
Sonrasında ise kedi diline benzer dikenlerle kaplı bir fırça yapmak için 3 boyutlu bir yazıcı kullanmış.
PATENT BAŞVURUSUNDA BULUNDU
"Kedinin kendi kürkünün bakımını yapıp yapamayacağını, salyanın da tüylerin köklerine dağılıp dağılmayacağını taklit edebilmek için kedi dilini ilham alan bir saç fırçası yaptık." diyen Alexis Noel, artık çalışmasına patent almak için başvuruda bulunmuş.
Amerikalı araştırmacı keşfinin daha farklı alanlarda kullanılabileceğini gördüğünü de söylüyor.
Kendi dilini ilham alan çalışmanın ev ve halı temizleme teknolojileri için de model olabileceğini öne süren Noel, saç fırçasının yanı sıra evcil hayvan bakımı ve insanoğlunun cilt bakımı için uygulanabileceğini kaydediyor.