Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, birliğin ekonomi yönetiminden sorumlu olacak yeni bir konsey kurulmasını önerdi.
İki lider, euro kullanan ülkelerden bir bölümünü zora sokan borç krizini tartışmak üzere Paris'te bir araya geldi.
Sarkozy ve Merkel, Elysee Sarayı'nda yaklaşık iki saat süren görüşmeleri ardından siyasetlerde eşgüdüm sağlamak üzere ekonomi yönetiminden sorumlu bir merci oluşturulmasını istediklerini açıkladı.
'Euro Bölgesi Konseyi'nin yöneticiliğini halen Avrupa Birliği Başkanı olan Herman van Rompuy'un üstlenmesi önerildi.
Bu plana göre 17 ülkenin hükümet başkanları yılda iki kez buluşup ekonomi siyasetlerini ele alacak.
Merkel, Avrupa ülkelerinin krizi aşmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Alman lider, "Almanya ve Fransa euro'yu güçlendirmeye ve geliştirmeye mecbur olduğumuz konusunda hemfikirdir. Bunun olması için de mali ve ekonomik siyasetin daha güçlü bir etkileşim içine girmesi gerektiği açıktır" diye konuştu.
Ancak liderler, euro kullanan ülkelerin ortak bir euro tahvili çıkarması fikrine özellikle bu aşamada destek vermediklerini yineledi.
Geçen yıldan bu yana, Yunanistan, İrlanda, Portekiz gibi ülkeler ekonomilerinin iflasını önlemek için birlikten kurtarma paketleri almak zorunda kalmıştı.
Ancak İspanya, İtalya gibi ülkelerde ekonominin gidişatı endişe yaratmaya devam ediyor.
Avrupa piyasaları bu nedenle geçen haftayı çalkantılı geçirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, euro bölgesine dahil olan 17 ülkenin istikrar sağlamak üzere 2012 ortası itibariyle denk bütçeler yapmalarını gerektirecek yasal altyapıyı sağlaması gerektiğini kaydetti.
Bu ülkelerin anayasalarına denk bütçe yapacakları teminatını koyması isteniyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomileri durumundaki iki ülkenin liderleri ayrıca, Euro bölgesi içinde yapılacak mali işlemlere yeni bir vergi getirilmesini teklif etti.
Sarkozy bunun kendileri için öncelikli olduğunu; iki ülke bakanlarının konu hakkında Eylül'de bir plan sunacaklarını söyledi.
İki liderin birlik bünyesinde daha yakın entegrasyondan yana oldukları ve mali kuralların uygulanmasını istedikleri biliniyordu.
Merkel, entegrasyon sürecinin adım adım ilerleyeceğini söyledi.
Bu görüşmenin öncesinde AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da büyüme oranlarının düşük çıkması piyasaları huzursuz etmişti.
Nisan ve Haziran ayları arasında yüzde 0,1 olarak kaydedilen büyüme, ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 0,5 oranının çok daha altında gerçekleşti.
Bunun yanısıra, Almanya'da yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,5 olarak gerçekleştiği açıklanan büyümenin de uzmanlar tarafından tekrar gözden geçirildiği ve yüzde 1,3'e çekilmesi gerektiği bildirildi.
Bu açıklama ardından Avrupa borsaları günü değer kaybıyla geçirdi. Değer kayıpları yüzde 0,5 ile 1,5 arasında değişti.
Euro bölgesinde toplam ekonominin yüzde 30'unu temsil eden Almanya'da büyüme rakamlarının düşmesi, Avrupa'nın diğer başkentlerini de ciddi biçimde kaygılandıran bir durum.
Geçen hafta Fransa'nın ekonomisinin de yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0'da kalarak hiç büyümediği ortaya çıkmıştı.
İki lider, euro bölgesindeki borç krizinin İtalya ve İspanya'ya da sıçrayabileceği kaygılarını gidermeye çalışırken, kendi ekonomilerinden gelen olumsuz sinyallerle de başetmek zorunda.
Bugün büyüme rakamları açıklanan bir diğer ülke İspanya'ydı.
İspanya'da yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 olarak kayıtlara geçen büyüme oranının ikinci çeyrekte yüzde 0,2'ye gerilediği belirtiliyor.