Bayramda güne kahvaltıyla başlayın

Kurban Bayramı'nda et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı, bunun da sağlık açısından risk oluşturduğu belirtildi.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sağlıklı beslenme için, Kurban Bayramı'nda güne mutlaka kahvaltı edilerek başlanması ve mutlaka 3 öğün yemek yenilmesi gerektiği belirtildi. Şekerlemeler ve tatlılardan, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulması gerektiği belirtilen açıklamada, "Bol taze sebze ve kabuklu meyve ile günde 6-7 su bardağı ılık su tüketilmelidir. Bayramda bol fiziksel aktivite yapılması çok önemli. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edilmeli, etler mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yenmeye özen göstilmelidir" denildi.

Reklam
Reklam

Kurbanlık hayvanların sakatatlarında kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan sakatatların tüketilmemesi istenirken, bayram süresince özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri sağlık problemi olanlar ile şişmanlar ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiği hatırlatıldı. Bu kişilerin hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmesi ve özellikle hamur işleri tüketiminde sınırlama yapmaları belirtilerek, yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, diyabet hastalarının şekerden uzak durması, tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü ve meyveli diyabetik tatlıları tüketmesi gerektiği belirtilerek, "Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanlar, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında beklettikten sonra haşlama yöntemiyle pişirerek tüketilmelidirler. Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Etlerin pişirilmesinde haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir" denildi.

Reklam
Reklam

Etlerin büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılması, günlük pişirilecek miktarlara bölünmesi ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtilen açıklamada, "Derin dondurucuda saklanan et, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer ve soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler sakıncalı yöntemlerdir" denildi.

Anahtar Kelimeler: