BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve Pervin Buldan Meclis Başkanlığı’na verdikleri önergenin gerekçesinde öğretmen yetiştirme konusunun Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK’ün koordinasyonunda yapılması gerektiği ancak sayıları 350 bini bulan atanamayan öğretmenin bu koordinasyon görevinin yerine getirilmediğini gösterdiğini savundu.
Kadrolu öğretmen ataması yapılmazken 60 bine yakın düşük maaşlarla ücretli öğretmen istihdam edilmesinin de bilinçli olarak neo-liberal ekonomik dönüşümün esnek istihdam politikaları doğrultuusunda belirlenen öğretmen yetiştirme stratejinin sonucu olduğu ileri sürülen gerekçede şöyle denildi:
“Ataması yapılmayan yüzbinlerce öğretmenin tek istediği eğitim aldıkları alanda kadrolu olarak atanmaktır. Fakat Milli Eğitim Bakanı öğretmenlere başka iş bulmalarını önererek kibarca kapıyı kapatmaktadır. Bakan açıklamaları ile ataması yapılmayan öğretmenleri yoksulluğa ve işsizliğe mahkum etmekte, daha fazla kar elde etme adına güvencesiz ve taşeron çalıştırmayı yayınlaştırmakta eğitimi kar-zarar ilişkisiyle ve tamamen rekabet piyasasına indirgeyerek değerlendirdiğini göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığının neo-liberal ekonomik dönüşüm temelinde belirlediği “Öğretmen Yetiştirme politikalarının neler olduğunun anlaşılması ve “Ataması Yapılmayan Öğretmenler sorununa çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”
-AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI SORUNLARI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ-
BDP ayrıca diş hekimlerinin sorunları ve ağız-diş sağlığıyla ilgili de Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti. 74 milyon kişiye kamuda çalışan 9 bin 322 dişhekiminin hizmet verildiğinin belirtildiği gerekçede diş hekimlerinin bölgere göre dağılımında büyük bir eşitsizlik gösterdiği, halkın nitelikli ve eşit ağız-dış sağlığı hizmeti almasının neredeyse imkansız hale geldiği savunuldu. Önerge ile “Halkın nitelikli ve eşit ağız-diş sağlığı hizmetlerine ulaşabilmesi için Türkiye’de dişhekimi ihtiyacının bölgelere göre ne olduğunun tespit edilmesi ve dağılımndaki eşitsizliğin giderilmesi, dişhekimlerinin yaşadıkları sorunların neler olduğunun ve bu sorunların çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla” Meclis Araştırması açılması istendi.
ANKA