Bebeklerde işitme tarama testinin önemi

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Başhekimi Opr. Dr. Mithat Ekici, bebeklerde işitme tarama testinin çok önemli olduğu ve ailelerin bunu ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.

İşitme tarama testinin, yeni doğan bebeklerin işitme yeteneğini kontrol etmek için kullanıldığını ve Denizli Devlet Hastanesi'nde (DDH) de bu testin yapıldığını belirten DDH Başhekimi Opr. Dr. Ekici, "Doğumdan hemen sonra bebeğin işitme kaybının olup olmadığını Oto Akustik Emisyon dediğimiz cihazla hızlı ve basit şekilde anlayabilmekteyiz." dedi.

BEBEKLERDE İŞİTME TESTİ NASIL YAPILIR?

Opr. Dr. Ekici, "Bu test bebeğe kesinlikle zarar ve rahatsızlık hissi vermez. Bu test için bebeğe ayrıca anestetik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz. Hastanemizde bu test doğumundan hemen sonra bebek hastaneden taburcu olmadan yapılmaktadır. Testten geçmeyen bebekler ise 15 gün sonra kontrole çağırılmaktadır. Hastane dışında doğan bebekler de bu testten yararlanabilmektedir. İşitme tarama testi yapılmaya başlandığından bu yana hastanemizde işitme tarama testi yapılan bebek sayısı 4 bin civarındadır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

BEBEKLERDE İŞİTME KAYBI TEDAVİSİ

İşitme kaybı olan bebeklerin erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilerek yüzde 100 duyma yeteneğine sahip olabileceklerini ifade eden Ekici, "İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemeden, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erkenden saptanması gerekir. Hastanemizde yapılan bu işitme taramasıyla işitme engelli yeni doğanların büyük bir çoğunluğuna erken teşhis ve erken müdahale sağlanacaktır. Bu bebeklere yapılan erken cihaz uygulaması ve eğitim sayesinde iletişimleri artacak ve toplumla kaynaşmaları mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

Doğumsal işitme kayıplı bebeklerde, yaşamının ilk 6 ayında teşhis ve tedavi uygulandığı sürece ileri dönemlerde konuşmada herhangi bir hasar kalmadığını dile getiren Ekici, "Ancak, genellikle çocuğun duyma problemi 1 yaşından sonra aile tarafından fark edildiğinde işitme problemi düzeltilse bile çocuğun konuşması oldukça sıkıntılı oluyor; hatta geç kalınmış vakalarda hiç mümkün olmuyor. Ailelerin bu konuda duyarlı olmalarını ve bebeklerini mutlaka kontrol ettirmelerini istiyoruz" diye açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: