Besleyici Özellikleriyle Bilinen Ton Balığı Gerçekten Sağlıklı mı?

Konserve ton balığı, ucuz ve kolay bir besin olmasının yanı sıra sağlıklı beslenme açısından da sıkça tercih ediliyor. Raflarda görünce sepete atmadan duramadığımız bu ürün sağlığımızı tehdit edebilir mi?

Ton balığı iyi bir beslenme düzeninin olmazsa olmazlarından

Dışarıdan almak zorunda olduğumuz Omega-3 bakımından en zengin gıdalardan birisi ton balığı. Omega-3 kaynağı olmasının yanında selenyum, magnezyum ve B vitamini bakımından da zengin olması ton balığını adeta eşsiz bir besin kaynağı haline getiriyor. Peki sağlık açısından sorun nerede başlıyor?

Reklam
Reklam

Sorunlar kullanılan yağ ile başlıyor

Günümüzdeki ton balığı konservelerinin birçoğu yağ kullanılarak yapılıyor. Doymuş yağ oranı yüksek konserveler maalesef kalp ve damar tıkanıklığına neden oluyor. Üstelik tek sorun bu değil. Konservelerde kullanılan doymuş yağ kötü kolesterolün yükselme sebeplerinden birisi.

Sağlıklı bir ton balığı konservesi nasıl olmalı?

Bir porsiyon ton balığı konservesi, bütün yağı alındıktan sonra bile yaklaşık 300 kalori içerir. Üstelik bu yağın bir kısmı da son derece zararlı olan doymuş yağlardan oluşur. Oysa suda konserve edilmiş ton balığı sadece 90 kaloridir ve içeriğinin büyük kısmı dışarıdan almamız gereken vitamin ve minerallerden oluşur.

Konserve ton balığı alırken dikkat edilmesi gereken şey…

Konservede kullanılan yağın doymamış yağlar bakımından zengin olması son derece önemli. Bu yüzden alacağınız konservelerin sadece balık, su ve tuz içermesine dikkat edin. Bu tür konservelerin besin değerleri yüksek, kalori değerleri düşüktür.

Reklam
Reklam

Balığın içindeki cıva miktarı da önemli

Her balık, suda geçirdiği dönem boyunca doğaya karışan cıvanın bir kısmını emer. Cıva oranı büyük balıklarda daha yüksekken, küçük balıklarda daha düşüktür. Balıktaki cıva oranı, balığın yetiştiği yere göre önemli farklılıklar gösterir. Buna göre, doğada yaşayan bir balıkta daha yüksek cıva varken, kontrollü bir ortamda yetiştirilen çiftlik balığında daha az cıva bulunur.

Cıva önemli bir risk faktörü

Yüksek cıva tüketimi tedavisi mümkün olmayan pek çok organ hasarına yol açıyor. Özellikle hamilelik döneminde alınan cıva, bebekte zihinsel gelişim bozukluğuna yol açabilmektedir. Bu nedenle başta hamilelerin ve küçük çocukların cıva alımını sınırlamak için belli miktarda balık tüketmesi yerinde olur. ABD Çevre Koruma Ajansı, ton balığının haftada bir öğün tüketilmesini tavsiye etmektedir. Unutmadan belirtelim, büyüme ve hamilelik dönemindeki ton balıkları, diğer ton balıklarına oranla daha fazla cıva emer. Bu yüzden üreme ve büyüme dönemindeki ton balıklarından uzak durmakta fayda var.

Reklam
Reklam

Haftada bir porsiyon ton balığı harikalar yaratır

Ton balığı, sağlıklı hücrelerin mutasyona uğrayarak kanser hücresine dönüşmesini engelleyen bir antioksidan olan selenyum bakımından zengindir. Kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen selenyumun bir yararı da bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Ton balığında bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitlerinin aynı zamanda yüksek tansiyon ve kolesterole de iyi geldiği bilinmektedir. Haftada bir öğün ton balığı tüketmek, sağlıklı kalmanın kolay yollarından birisi!