Burduricus balıkları akvaryum ortamına alıştırılıyor

BURDUR (İHA) - Nesli tükenme tehlikesi olan Burduricus balıkları, akvaryum ortamına alıştırılıyor.

Reklam
Reklam

Burdur Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet timinde görevli polis memuru Murat Sağdıç, dünyada sadece Burdur'da yaşayan "Aphanius Burduricus" balıklarının nesillerini devam ettirebilmek için sezaryenle doğum yaptırarak akvaryum ortamına alıştırdı. Bir sene önce Burdur'a atanan ve geldiği günden beri boş zamanlarda kendini balıklara adayan Murat Sağdıç, internetten okuduğu Burduricus balıkları hakkında araştırma yapmaya başladı. Burdur Gölü'nde bir haftalık çalışmanın ardından Burduricus adı verilen balıkları yakalamayı başaran Sağdıç, yakaladığı balıkları çiftleştirerek sezaryenle doğum yaptırdı. Kendi üretimi olan özel akvaryuma Burdur Gölü'nde bulunan doğal taşlar ve bitkiler koyarak Burduricus balıklarını akvaryum ortamına hazırladı.

Evindeki akvaryumda 40 tane Burduricus balığı yetiştiren Murat Sağdıç, yıllardır balıklarla ilgilendiğini, son yıllarda ise yerel türlerin ilgisini çektiğini söyledi. Çoğu türler hakkında sayfalar dolusu yazı varken Burduricusların neredeyse unutulduğunu anlatan Sağdıç, şöyle konuştu: "Bir tek resmi dahi yoktu. Böylesine ender bir canlının tanınmaması, tanıtılmamasına üzüldüm. Gölün verdiği yaşam mücadelesini de görünce bir dizi araştırma yapmaya karar verdim. Projemin bilimsel bir geçerliliği
olmayabilir. Ancak mümkün olduğunca profesyonel metot kullandım. Yaptığım bir dizi çalışma sonrası, 468 litre kapasiteli tankta uygun ortam ve uygun koşulları sağladım ve adaptasyonu başarıyla bitirdim."

Reklam
Reklam

Çalışmaları sırasında 2 bin YTL'ye yakın para harcadığını ve hiçbir kâr amacı olmadığını belirten Murat Sağdıç, sözlerini şöyle tamamladı: "Hedefim Burdur, Burdur Gölü ve Burduricus balıklarını özellikle internet ortamında uluslararası platformda tanıtarak tüm dünyanın Burduricus balıkları ile tanışmasını sağlamaktır."