Bundan 50 yıl önce 17 Ekim 1961 günü, Cezayir'in bağımsızlığını savunan gruplar, Paris'te savaş karşıtı, barışçıl bir gösteri düzenlemişti. Düzenlenen gösteri esnasında Cezayir Ulusal Özgürlük Cephesi'nin öncülüğünde organize edilen barışçıl gösteriye, Fransız polisinin tepkisi sert olmuş ve polisinin bu tutumu modern Fransa'nın en karanlık günlerinden biri olarak kabul edilmişti.
17 Ekim 1961'de polisin şiddet kullanarak onlarca kişiyi katletmesi ve bir o kadarını da cezaevine atmasının ardından, günlerce aç ve susuz bırakılan Cezayirlilere işkence yapılmıştı. İşkencelerle ölen Cezayirliler Seine nehrine atılmış cesetler de, başkent Paris'te kıyılara vurmuştu.
Cezayir ve çoğu tarihçinin devlet eliyle yapılan asrın soykırımı olarak tanımlanan 17 Ekim 1961 olaylarının Fransa Devleti tarafından resmen soykırım olarak tanınması için, bazı Fransız tarihçiler ve hatta bazı Fransız siyasilerin girişimde bulunduğu bu katliamın 50'nci yılı dolayısıyla yapılan protesto gösterilerine Yahudiler, Araplar ve bazı sol görüşlü Fransız siyasiler ile birçok sendika üyesi de destek verdi. Göstericilerin ellerinde "Devlet devlet katliamı olduğu görüldü" gibi yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.
1961 yılında hayatını kaybeden Cezayirlilerin fotoğraflarının taşındığı protesto yürüyüşünde, Houriye isimli Cezayirli kadın, "Biz, 3 nesildir bu soykırımı Fransa'nın kabul etmesi için mücadele veriyoruz. Mücadelemiz sonsuza kadar devam edecektir. Ta ki Fransa devlet eliyle yaptığı bu soykırımı kabul edesiye kadar " dedi.
Rakibi orada, Sarkozy kayıp
Fransa’da Sosyalist Partili François Hollande’ın Sarkozy’ye karşı cumhurbaşkanı adayı seçilmesinin ardından ilk işi dün 50 yıl önce Paris katliamında ölen Cezayirliler için Seine Nehri’ne gül atmak oldu. Erivan’dan Türkiye’ye ‘Ermeni soykırımını tanı’ çağrısında bulunan Nicolas Sarkozy ise Paris’teki anmalara katılmadı.
2012 seçimlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Sosyalist Parti’den rakip olması önceki akşam kesinleşen François Hollande, dün ilk iş olarak 50 yıl önce Paris katliamında ölen Cezayirlilerin anısına Seine Nehri’ne gül bırakmak oldu.
Resmen aday olduğu ilk günün sabahı Asniers kentine gelen Hollande, “Artık gerçekler söylenmeli. Pişman olmadan ya da birini suçlamadan. Olanları kabul etmek gerekir. Bugün bir Sosyalist olarak bunu yapıyorum. Yarın Cumhuriyet bunu yapmalı” dedi. Hollande, Fransa’daki Ermeni diasporasına da seçilmesi halinde soykırımı inkarı suç sayan yasayı geçirme sözü vermişti.