Devlerin mücadeleri burada düğümleniyor

Asya-Pasifik'te ABD ile Çin arasında yaşanan soğuk savaş tırmanıyor. 2012 ile birlikte bölgede askeri varlığını artıracağını açıklayan ABD, ilk kritik hamleyi Avustralya'ya asker göndererek yaptı.

Avustralya'ya gönderilecek toplam 2 bin 500 kişilik askeri birliğin, 200'ü ülkeye ulaştı. ABD Deniz Piyadeleri'nin, Avustralya'nın liman kenti Darwin'e yerleştirilmesi, geçtiğimiz Kasım ayında Başkan Barack Obama'nın bu ülkeyi ziyaretinde karalaştırılmıştı.
Darwin'de 6 aylık rotasyonlarla görev alacak ABD askerleri, Avustralya Savunma Kuvvetleri ile eğitim tatbikatlarına katılacak.
Sidney yönetimi gelişmeleri kaygıyla izleyen büyük ticari ortağı Çin'i tedirgin etmemek için, ABD'ye kalıcı bir üs verilmeyeceğini, hatta Pekin yönetiminin de bu ortak tatbikatlara katılabileceğini duyurdu.
**ABD'NİN GÖZÜ KALICI ÜSLERDE**
Darwin Limanı, ABD ordusunun, Güney Çin Denizi'ne ulaşımını sağlıyor. ABD ayrıca Japonya ve Güney Kore'deki üslerine ulaşımı kolaylaştırırken, bölgedeki önemli ticari yolları da kontrol altına alabilir.
Başkan Obama, ABD ordusunun, Asya-Pasifik bölgesinde rolünü genişleteceğini belirterek, ülkesinin, Pasifik'in geleceğini şekillendirmeye yardım edecek bir güç olarak "Burada kalacağını" söylemişti.
Avustralya'ya asker yerleştirilmesi de bu planla son derece uyumlu bir adım.
Dahası Financial Times'da yer alan bir habere göre, ABD yönetimi kapalı kapılar ardında, Avustralya'dan uçak gemileri, nükleer denizaltılar ve casusluk faaliyetlerine katılacak insansız hava araçları için üs talebinde bulunuyor.
**ÇİN'E GÖZDAĞI**
ABD'nin diğer bir Pasifik ülkesinde asker bulundurması, Washington'ın bölgede büyüyen Çin'e karşı stratejisini yeniden düzenlemesi olarak görülüyor. Çin, ABD'nin Güney Kore, Japonya, Guam ve Pasifik'teki diğer askeri üsleri ile kendilerinin çevrelendiğini düşünüyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, ABD Başkanı Barack Obama’nın bölgedeki etkilerini artırma niyetini ortaya koymasının ardından yaptığı açıklamada, Pekin yönetiminin, ABD’nin Doğu Asya’daki haklı çıkarlarına saygı duyduğunu belirterek, Washington yönetimine de Çin’in haklarına saygı göstermesi çağrısı yapmıştı.
Çin'in yeni devlet başkanı olması beklenen Şi Cinping ise ABD ziyaretinde Washington Post'ta "Pasifik Okyanusu iki ülkeye de yeter" demişti. Cinping, Washington Post'a verdiği röportajda, "Bölgede askeri varlığı artırmak barış içinde yaşamak isteyen ülkelerin görmek istediği bir şey değil" demişti.
**GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE HASSAS DENGELER**
Çin'in ABD'nin bu açılımlarına görece yumuşak bir yanıt üretmesi, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde komşularıyla kara suları sınırları ve egemenlik hakları sorunları yaşamasıyla yakından alakalı.
2011 yılının Mayıs ayında Güney Çin Denizi'nde Vietnam petrol şirketine ait gemilerin taciz edilmesiyle, iki ülke arasında ilişkiler gerilmişti. Pekin ayrıca, Filipinler, Tayvan ve Brunei Sultanlığı ile ihtilaf halinde.
ABD yönetimi ise bölgede varlığını artırırken, savunmaya 100 milyar dolardan fazla bütçe ayıran Çin'e mesaj vermiş oluyor. Washington ayrıca, Çin ile sınır sorunu yaşayan komşularını da Pekin yönetimine karşı cesaretlendiriyor.
Bu nedenle Çinli yöneticiler, ABD'nin Asya-Pasifik'te artan varlığını bölge ülkelerinin istikrarı ve barış içinde bir arada yaşamasıyla ilişkilendiriyor.
Çin resmi haber ajansı Xinhua, ABD'nin yeni stratejisinin istikrarı artırmayı hedeflediği takdirde memnuniyetle karşılanacağını yazmıştı.
Fakat Pekin için, ABD'nin bu adımları Soğuk Savaş mantığının devamı.
**ÇİN'DEN KARŞI HAMLE**
Çin yönetimi bir yandan da ABD'nin bölgede artan etkinliğini dengelemek için bir dizi adım atıyor. Gemisavar füzeler ve ağır bombardıman uçaklarına yoğunlaşan Çin yönetimi, dar boğazlarda düşman gemileri püskürtmeyi hedefleyen bir adım izliyor.
Ayrıca Çin, bölgede önemli bir ABD müttefiği olan Hindistan'a karşı "İnci Dizisi" adlı bir strateji geliştirdi.
Bölgedeki önemli adalar ve limanları bir inci dizisi gibi gören strateji, Hindistan'ın izole edilmesini hedefliyor.
**WASHINGTON DENİZDE VARLIĞINI ARTIRIYOR**
Washington savunma bütçesinde 485 milyar dolarlık bir kısıntıya gideceğini açıklasa da özellikle Asya-Pasifik'te işlevsel olan küçük ve hızlı savaş gemilerinin ve nükleer saldırı denizaltılarının yapımını artıracağını açıkladı.
ABD'nin ordusunun Irak'tan çekilmesi ve Afganistan'dan da çekilme planları yapması, Washington yönetiminin Asya-Pasifik'e yoğunlaşabilmesini sağladı.
Pekin ise özellikle Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin, ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırmasını ve müttefiklerini silahlandırmasını meşrulaştırdığını görüyor.
Bu nedenle Çin, bölgedeki sorunları çözmek için devreye giriyor ve bir yandan da bölgede askeri üstünlük sağlamak için adımlar atıyor.
**ABD'NİN ORTAKLARI**
ABD, Vietnam ile askeri alanda işbirliğini artırırken, 1992'de kovulduğu Filipinlere de dönüş yapmaya çalışıyor. Bölgede Kuzey Kore tehdidi nedeniye, Japonya ve Güney Kore, ABD'nin her geçen gün artan askeri varlığına ev sahipliği yapıyor.
Ayrıca Endonezya da ABD'nin bölgede ağırlığını artırmasından memnun olduğunu açıklamıştı.