Her an bebek için hazır ve kolay olan, ısıtma ve soğutma gibi ek emeğe ihtiyaç duyulmadan verilen anne sütünü uzmanlar, gece yataktan kalkmadan emzirmeyi sağladığı için hem anne hem de bebek için faydalı buluyor. Uzmanlar, antikorların anneden bebeğe geçmesini sağladığı, bebeğin hastalıklara ve alerjilere direncini artırdığı ve hazmını kolaylaştırdığı için anne sütünün, bebek için ihtiyaç duyulan her şeyi verdiğini kaydediyor. Eğer anne sütü yeterli miktarda geliyorsa, çocuğa ilk 6 ay hiçbir ek gıda vermeye gerek olmadığını dile getiren uzmanlar, anne sütünün çocuğun gelişimi için gerekli bütün maddeleri ihtiva ettiğini hatırlatıyor. Emziren annelerin, doğum sonrası kilolarından daha çabuk kurtulduklarını da ifade eden uzmanlar, emzirmenin bebek ile anneyi de yakınlaştırdığını vurguluyor. Anne sütünün 'sağlıklı ve güvenli' olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, prematüre doğum yapan annelerin sütü, prematür bebeğin gelişimini hızlandıracak bir yapıya sahip ve daha çok protein içeriyor.
Uzmanlar ayrıca, son zamanlarda yapılan çalışmaların, emzirmenin, menopoz öncesi görülen meme kanseri olgularını anlamlı ölçüde (yüzde 20 kadar) azalttığını gösterdiğini bildiriyor. Uzmanlar, göğüsten emmenin, bebeğin ağzının ve çene kemiğinin düzgün gelişmesinde önemli bir faktör olduğunu ve konuşma bozukluğunu engellediğini de kaydediyor. Göğüsten emen bebeğin uterus kasılmalarına yol açtığını ifade eden uzmanlar, bunların da annenin daha az kanama geçirmesine ve uterusun doğum öncesi haline daha çabuk dönmesine sebep olduğunu vurguluyor.
EMZİRME TEKNİĞİ
Uzmanlara göre, bebeğin emzirilirken doğru pozisyonda tutulması, göğüs ağrılarını önler ve yeterince beslenmeme ihtimalini ortadan kaldırır. İlk haftalarda bebek, omzunun ve kalçasının üstünde yan yatırılıp yastıkla desteklenirse (göğüs seviyesine çıkartarak) rahat emzirilebilir. Sezaryenli annelere futbol topu tutuşu pozisyonunu öneren uzmanlar, şunları kaydediyor:
"Bebeğin başını elinizle tutup bacakları ve ayakları kol hizasının altında kalacak şekilde vücudunu kolunuzla destekleyin. Yastık kullanarak göğüs seviyesine getirin. Bazı anneler, yatarak emzirmeyi rahat bulurlar. Anne ve bebek birbirlerine doğru yan yatarlar. Bebeğin sırtına yastık koyarak arkaya doğru düşmesini engeller, kolunuzla da destek olabilirsiniz. Emzirmeden önce rahatça oturunuz, sırtınızı dik duruma getirmek için yastıklardan yararlanın."
Yeni doğan bebekte 10 gün kadar süren bir refleksin, meme başını bulmayı sağladığını belirten uzmanlar, "Meme başını çocuğunuzun yanağına sürerseniz, onun başını o tarafa çevirip memeyi ağzına aldığını göreceksiniz. Eğer bu refleks bebeğe yardımcı olmuyorsa, hafifçe meme ucunu sıkarak bir damla sütün gelmesini sağlayın ve bebeğin ağzı üzerine değdiriniz. Çocuğunuz memeyi emmeye başladıktan sonra gerçekten uygun şekilde emip emmediğini kontrol ediniz. Bebek sadece meme ucunu emmemeli, çenesi ile hemen meme başı arkasındaki süt bezlerine baskı yaparak süt sağmalıdır. Bunun sonucunu şakak, kulaklarının ve çene kaslarının oynamasından anlayabilirsiniz. Bebeğiniz yeterince emdikten sonra veya belli süre sadece meme ucunu emiyorsa, bebeği birdenbire memeden ayırmayın. Canınız yanabilir, çatlaklar oluşabilir. Bu sebeple bebeğin yanağına hafifçe parmak ucunuz ile dokunursanız, bebeğin memeyi bıraktığını göreceksiniz" diyorlar.