Enflasyon oranlarına tepkiler

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Baskanı Celal Sönmez, enflasyonun düşüşünün yavaşlamasının dikkat çektiğini belirterek, enflasyonla mücadelenin en önemli ayının üretimin kıpırdadığı, yaz bittiği, seçim sürecinin hızlandığı Eylül ayı olacağını söyledi.

İş dünyası Ağustos ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi. Enflasyon rakamlarını değerlendiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez, "Yıllık değişme açısından TEFE endeksine baktığımızda 2002 yılının Ocak ayında yüzde 92 olan oran Haziran ayında yüzde 47 iniyor. Ancak yaz dönemine rağmen Ağustos ayı itibariyle yıllık enflasyon ancak yüzde 44'e indi. Kısaca yaz ayları olmasına rağmen enflasyondaki düşme hızında önemli bir yavaşlama söz konusu" dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez, "Temmuz ve Ağustos endeks değerlerinin Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran değerlerinden yüksek olduklarını görüyoruz. Bu olgunun enflasyon açısından olumlu bir işaret olmadığına dikkat etmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

İmalat sanayii aylık kapasite kullanım oranlarında, bu yılın Nisan ayında yüzde 74,3'den başlayan artışın Temmuz ayında yüzde 77,5 değerine ulaştığına, ihracatta ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,2'lik bir artış görüldüğüne dikkatleri çeken Sönmez, "Bütün bunlar bizim BTSO olarak önceden söylediğimiz üretim verilerinin yeniden artma eğilimine girme trendini doğrulayan verilerdir. İşte enflasyon verilerini de bu çerçevede değerlendirmemiz gerekir" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Baskanı Celal Sönmez açıklamasının son bölümünde ise, "Eylül ayında üretimdeki kıpırdanma, seçim ortamına biraz daha yaklaşmamız ve mevsimin etkisi nedeniyle enflasyonun hala önemli bir sorun olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, Eylül ayı endekslerinin enflasyonla mücadelenin başarısı konusunda çok önemli bilgiler getireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"PİYASALAR HALA CANLANMIYOR" Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MUSİAD) Bursa Şube Başkanı Dr. Ahmet Özkul ise, yaz aylarına bağlı yaşanan az bir düşüşün toplum açısından fazla bir değer ifade etmediğini söyledi. Özkul, "Enflasyon belki yüzde 30'lara inebilir ama, faiz neredeyse iki katı oranlarda seyrediyor. Demek faizden hale yüzde 100 kazanılıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Enflasyonun durgunlukla, işsizlikle indirilebildiğine işaret eden Özkul, "Piyasalarda herhangi bir hareketlenme yok. Bu yüzden fiyatlar da doğal olarak artmıyor. Talebi olmayan malın fiyatı artmaz. Ekonominin düze çıkması ancak piyasaların canlanması ile mümkün. Bazı verilerdeki olumlu gelişmelere rağmen piyasalar hala durgun, imalat ve ticaret sektöründe ciddi bir hareketlenme yaşanmıyor" dedi.

"SEÇİM ÖNCESİ POPÜLÜST POLİTİKALARDAN KAÇINMALI" Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Denizhan Sezgin ise, Ağustos ayındaki yüzde 2.1'lik düşük rakamda politik belirsizlik neticesi azalan talep ve mevsimsel ucuzluğun sebebi olduğunu kaydetti. Eylül ayında iç talebin artması ile enflasyonun bir miktar daha artabileceğini kaydeden Sezgin, uygulanacak popülist politikalarla muslukları açılması halinde enflasyonun yukarı doğru artış trendine döneceğine dikkat çekti. Enflasyondaki düşüşe rağmen reel faizlerin halen yüksek olduğuna da kaydeden Denizhan Sezgin, "Bunun sebebi de belirsizliğin sürmesi. Bu yüzden belirsizlik ortamının faturasını bütün toplum ödüyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: