**
Erdoğan'ın konuşmasının sosyal medyada da çok konuşulan 'hijyeni biz getirdik' açıklaması şöyle, "Bürokrat olmuş, başına geldiği kurumu batırmış. SSK'yı batıran bu adam değil mi? Nice vatandaşlarımızın hastane odalarında ne halde olduğunu bilmiyor muyuz? İlacımızı alamıyorduk, ilacımızı. Hijyen bizimle birlikte bu ülkeye geldi, tanındı. Bıraksanız memleketi batıracak, nereden baksanız bir zavallı. Bunun bir eseri olmadığı için akıl derecesini ölçemiyoruz, akıl sağlını da bilemiyoruz. İnsan kendi sıkletinde birisini istiyor..."
Bu sözlerin ardından sosyal medyada hijyen konulu mizahi yönü ağır basan paylaşımlar yapıldı.
Peki 'hijyen'in anlamı ne? Günümüzde daha çok 'hastalıklardan korunmak ve tedavi süreçleri için gerekli temizlik koşulları'nı anlatmak için kullanılan kelimenin kökeni Yunan mitolojisine dayanıyor. Sağlık tanrısı Asklepion'ın iki kızının isimleri Panaceia ve Hygeia'dır. Hygieia ise, hekim tanrı Asklepios’un en önemli kızı ve yardımcısıdır. Hygieia yalnız hasta insanlara değil, hayvanlara da bakar, dertlerine deva olurdu. Hekimlikle ilgili bütün tanrılar gibi o da yeraltı simgeleri taşır ve özellikle yeraltı yaratıklarının en özgürü olan yılanla bir arada gösterilirdi.
En enteresanı ise, Hygiea’nın hiçbir efsanesinin olmamasıdır. Hygiea gösterimlerinde kimi zaman, boynundan sarkan bir yılana kadehle içki sunarken görülür. Hygeia genelde hastalıkları önleyen kişidir ve çoğunlukla babası, şifa verici Asklepios ile birlikte gösterilir. Bu durum ise, eski Yunanların hastalıkların önlenmesini, tedavisi kadar önemli gördüklerini ifade eder. Sebebi ise gayet basit: O tarihlerde, sağlığı kaybettikten sonra tekrar geri kazanmak günümüze oranla çok daha güç olduğundan, fizik ve psikolojik sağlığı kaybetmemek daha fazla önem kazanıyordu.
Hygia’dan Hijyen sözcüğü türemiş ve giderek dilimiz de kullanılmaya başlanmıştır: İşte Hygia, tarihte ilk defa karşılaştığımız koruyucu hekimliğin tanrıçasıdır.
İŞTE SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILANLAR