Eski Rektör Aşkın'ın 'tarih Eser' Davasına, Yeni Bir 'bilirkişi' Bakacak

Yargıtay’ın usul yönünden bozduğu eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın...

Yargıtay’ın usul yönünden bozduğu eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın ‘tarihi eser kaçakçılığı’ davası Van’da görülmeye devam ediyor. Yargıtay’ın, Aşkın'ın evindeki tarihi eserlerin, arkeoloji ve sanat tarihi alanında uzman bilirkişiler tarafından incelenmediğini bilgisini göz önüne alan Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, keşif’in arkeoloji ve sanat tarihi öğretim görevlileri tarafından yapılması için Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne müzakere yazılmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Eski rektör Yücel Aşkın hakkında, 2005 yılında evinde yapılan aramada bulunan bin 19 tarihi eserle ilgili olarak 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçundan dava açılmıştı. Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Aşkın hakkında ‘beraat’ kararını verdiği dosya, Yargıtay 7’inci Ceza Dairesi’ne gitti. Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nin 'beraat' kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay, 'yeterli bilirkişi incelemesi yapılmadan hüküm kurulduğu' kararına varıp dosyayı tekrar Van’a gönderdi.

Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uyup yargılamada başa döndü. Bunun üzerine bugün görülen duruşmada, mahkeme heyeti, dava konusu olan bin 19 eser’in yeni bir bilirkişi tarafından yeniden keşif yapılmasına karar verdi. Bunun için Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne keşif için bir arkeoloji ve bir sanat tarihi kürsülerine mensup öğretim görevlisinin bilirkişi için hazır edilmesi için yazı yazıldı. Mahkeme heyeti daha sonra, davayı 16 Nisan 2013’e erteledi.

Reklam
Reklam

Diğer yandan davada söz konusu olan tarihi eserlerin Van Müzesi’nde olduğu öğrenildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Eski Rektör Aşkın'ın Araştırma Hastanesi'ne dış kredili tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında 2005 yılında evinde yapılan aramada bin 19 tarihi eser bulunmuştu. Aşkın'a 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Açılan davanın ikinci duruşmasında Rektör Aşkın beraat etmişti. Beraat kararının verilmesinde soruşturma kapsamında bilirkişilik yapan Van Müze Müdürü Mete Tozkoparan, müzede uzman olarak görev yapan Emre Umut Köse'nin suçu üstlenmesiyle beraat etmişti. Müze çalışanları, Aşkın' söz konusu tarihî eserleri kaydettirmek için kendilerine başvurduğunu, yoğunluktan kayıt işlemini sonraya bıraktıklarını ileri sürmüştü.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Haberin Devamı İçin Tıklayın
Anahtar Kelimeler: